IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Община Варна
09:36 | 21 септември 2016
Обновен: 20:21 | 22 април 2024

Държавата прехвърли на Община Варна гимназията по дървообработване

Това стана с решение на Министерския съвет

По материала работи: Пламен Янков
Държавата прехвърли на Община Варна гимназията по дървообработване

Община Варна получи собствеността върху сградите и терените на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов" с решение на Министерския съвет.  


С влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование професионалните гимназии във Варна „Николай Хайтов“- по дървообработване, и „Д-р Иван Богоров“ –по икономика, стават общински училища. И двете образователни институции са включени в проект по програма „Региони в растеж“ 2014-2020г., който, освен обновяване на училищните сгради, предвижда създаване и оборудване на кабинети за практическо обучение на учениците.

 

Междувременно стана ясно, че 18 ученици от XI клас от професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване започват дуално обучение - обучение чрез работа. Те са с професия „Организатор в дървообработването и производство на мебели”, специалност „Мебелно производство". Учениците ще получават 90% от минималната работна заплата, като 70% от средствата са осигурени от бюджета на Община Варна, а останалите 30% от фирмите - работодатели. Те ще учат три дни в седмицата, а в останалите два дни ще работят в реална работна среда, използвайки съвременни машини и технологии за производство.

 

Четете още Приеха новата програма за овладяване на популацията на бездомните кучета

 

Коментари

Новини Варна