IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Община Варна
15:37 | 30 ноември 2016
Обновен: 22:27 | 19 април 2024

Въвеждат програмата „Сексуалност и здраве“ в още 3 варненски гимназии

Училищата, в които "връстници обучават връстници", стават общо 10

По материала работи: Ставри Таргов
Въвеждат програмата  „Сексуалност  и здраве“ в още 3 варненски гимназии


Превантивната програма „Сексуалност и здраве“ сред учениците от VIII до XII се въвежда от догодина в нови 3 училища. Това са ВТГ „Г.С.Раковски“, ПГТ „Проф. Асен Златаров“ и ПГИ „Д-р Иван Богоров“.

 

Там също ще има училищни превантивни клубове , работещи по метода „връстници обучават връстници“. Това предвижда проектът за план за действие за 2017 г. по направление „Превенция на рисковото сексуално поведение, ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции(СПИ)“, разгледан на заседание на консултативния съвет по превенция на ХИВ/СПИН.

 

Досега програмата се осъществяваше в 7 училища – I ЕГ, III ПМГ, IV ЕГ, ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, НГХНИ „К.Преславски“, ПТГ и МГ „Д-р Петър Берон“. На заседанието бе подчертано, че се работи активно в обхвата й да попаднат и други средни учебни заведения. Планът за действие за 2017 г. трябва да бъде одобрен от Общинския съвет преди да влезе в действие.

 

Членовете на консултативния съвет изразиха загриженост за държавното финансиране на част от предвидените в проекта мерки заради политическата обстановка в страната.

 

На заседанието бе решено да се подготви доклад за изпълнението на националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН на местно ниво за 2015 г. и 2016 г.  и на общинската стратегия за ХИВ/СПИН и СПИ за 2016 г.

Ставри Стефанов

 

Още   Откриха нови 2 случая на ХИВ във Варна

 

Коментари

Новини Варна