IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Област Варна
13:46 | 12 април 2018
Обновен: 11:03 | 29 април 2024

Областният търси пари за почистване на деретата извън регулация

Нова агенция към Министерството на икономиката може да реши проблема

По материала работи: Борис Проданов
Областният търси пари за почистване на деретата извън регулация

Среща на областните управители в Министерски съвет се проведе за чистенето на реките и деретата без регулация. Областните управители са длъжни да ги чистят деретата извън регулация, но нямат бюджет.

 

„Кметовете с право негодуват, те чистят деретата в регулация. А за другите като няма финансиране, нищо не се пипа. Има няколко идеи, едната от които се споделя от областните управители – да се направи нова агенция към Министерството на икономиката, която освен язовирите да поеме деретата и реките. Но отново липсват финанси“, коментира управителят на Варненска област Стоян Пасев.

 

Той не скри, че проблемът е огромен.

 

„От десетилетия не са пипани дерета, речни корита. Има метри наноси, но нямаме опции за нищо. Не можем да го предложим за безвъзмездно почистване срещу изрязване на дървесината или за инертни материали. А законът е сравнително нов, от 2015 г. И според него областните управители имат определени задължения“, добави Пасев.

 

Областният добави, че има предложени проекти за 65 млн. лв., но финансирането липсва.

 

„Дано да се намерят средства освен за язовирите и за деретата, защото проблемът не търпи отлагане“, завърши той.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Варна ще командва Бургас в новия Черноморски район

Коментари

Новини Варна