IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Област Варна
16:15 | 23 ноември 2021
Обновен: 06:57 | 15 април 2024

Събират дрехи за пострадалите от пожара в с. Рояк

48 обитатели от дома за стари хора са настанени в спортния комплекс в село Аспарухово

По материала работи: Ставри Таргов
Събират дрехи за пострадалите от пожара в с. Рояк

Пожарът най-вероятно е започнал от късо съединение. Огънят е тръгнал от покрива. Това твърдят очевидците на случилото се в Дома за стари хора в село Рояк, съобщава радио Варна.

Всичко е станало много бързо. Загинали са по-трудноподвижните хора. Те са починали от задушаване. Предстоят множество експертизи за изясняване на случилото се.

"Близки, които искат да вземат родителите си и да се грижат за тях, няма проблем да бъдат поети от тях. Родителите на тези, които не желаят да ги вземат, ще бъдат пренасочени към други социални услуги".

Това каза пред журналисти социалният министър Гълъб Донев във връзка с пожара в дом за стари хора във варненското село Рояк, където загинаха 9 души.

48 обитатели от дома за стари хора в село Рояк са настанени в спортния комплекс в село Аспарухово. Това каза за Радио Варна кметът на Рояк Мехмет Кодран.

Някои от оцелелите в пожара са в инвалидни колички, други имат деменция, но като цяло са в сравнително добро състояние. Били са докарани в село Аспарухово само с дрехите на гърба си. Настанени са при добри условия, по трима човека в стая.

Много доброволци са се включили в акцията по спасяването и транспортирането на възрастните хора. Това каза кметът на Аспарухово Мария Георгиева.

Нужни са дрехи за хората, оцелели след пожара в Старческия дом в село Рояк. Жителите на Дългопол са започнали кампания по събирането на облекла, защото евакуираните, около 50 души, имат нужда от връхни дрехи, блузи и панталони, пижами и бельо, тъй като личните им вещи са изгорели в пожара.

Това става ясно от пост в групата „Гражданско общество Дългопол“. В момента дрехи се събират в един хранителните магазини в Дългопол, разположен срещу местния тото пункт. Още довечера дареното ще бъде отнесено в Аспарухово, където са настанени временно възрастните хора.

Коментари

Новини Варна