Варна 14°
fallback
Област Варна
09:20 | 28 май 2022
Обновен: 02:32 | 30 април 2024

Във Варна регистрираха случай на марсилска треска след ухапване от кърлеж

16 души са пострадали от паразитите за седмица

По материала работи: Ставри Таргов

16 души от Варненска област са потърсили медицинска помощ след ухапване от кърлежи през седмицата, сочат последните данни от РЗИ в морската столица. 13 от пострадалите са от Варна, останалите - от селища в областта.

През май и юни е пикът в размножението на кърлежите. Причините са топлото и влажно време и неокосените тревни площи в почти целия град.

Регистриран е и 1 случай на марсилска треска. Заразата се предава от кърлежи по кучетата.

Много е важно при ухапване от кърлеж паразитът да бъде изваден от медицинско лице. Това може да стане в манипулационната на всяка амбулатория за първична или специализирана медицинска помощ или при семейния доктор. След това е добре кърлежът да се донесе за изследване в РЗИ - Варна.

Лабораторният анализ показва от какъв вид е паразитът, но не дали е преносител на зараза. Ухапаният остава под медицинско наблюдение в продължение на 35 дни. Междувременно се следи какви симптоми ще се появят - кожни прояви, висока температура, отпадналост, главоболие, подуване на лимфните възли.

При навременна диагностика заболяванията, причинявани от кърлежи, се лекуват в почти 100% от случаите. Усложненията идват, ако инфекцията бъде сбъркана с грипоподобно състояние. Те са най-тежки при марсилската треска и могат да завършат със смърт.

Автор на статията:
Ставри Таргов
варна кърлежи марсилска треска
0 коментара
fallback
fallback