IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Област Варна
16:40 | 19 август 2022
Обновен: 15:12 | 28 март 2024

Албена ще е домакин на X издание на Международния фестивал на хвърчилата

Програмата включва също състезания и детски работилници

По материала работи: Ставри Таргов
Албена ще е домакин на X издание на Международния фестивал на хвърчилата

Ваканционно селище „Албена“ ще бъде домакин на десетото издание на Международния фестивал на хвърчилата в периода 31 август – 1 септември.

Грандиозният празник на свободния полет под мотото „По пътя на птиците“ ще събере на едно място едни от най-популярните въздушни артисти от България, Великобритания, Нидерландия, Австрия, ЮАР, Естония, Гърция и Турция.

Основен акцент в събитието ще бъдат демонстрациите на участващите кайт клубове, които ще представят своите уникални модели, често достигащи впечатляващи размери.

Програмата включва също състезания и детски работилници, по време на които най-малките участници ще могат да сътворят собствено хвърчило. И в двата фестивални дни проявата ще се започне в 10:00 ч. и ще продължи до 17:00 ч. следобед на плажа пред хотел „Боряна“.

„В небето над Албена ще се реят едни от най-атрактивните за публиката творения като обемни модели на различни животни – мечета, тигри, октоподи, калинки, птици, риби и много други.

Очакваме да станем свидетели и на майсторско управление на спортни хвърчила – това са модели за напреднали, които летят много бързо и описват сложни фигури в небето.

Парадът обикновено е съпътстван от приятна музика и други забавления за малки и големи.“ – споделя Юри Георгиев, организатор на фестивала.

Курортният комплекс ще домакинства събитие от подобен мащаб за втори път, след като среща в Албена ентусиастите си дадоха и през пролетта на тази година. „Фестивалът е известен и с това, че всяко негово издание се ангажира с каузи и обществено значими послания, като например такива, свързани с чистотата на околната среда, опазването на застрашени животински видове и природата като цяло.

Юбилейното му издание е посветено на небезизвестния миграционен път „Виа Понтика“, използван от стотици хиляди птици по време на техния прелет, затова очакваме по време на демонстрациите в небето да се реят не само хвърчила“, допълват организаторите.

В рамките на проявата известната дизайнерка Мира Бъчварова ще направи своеобразно дефиле, по време на което моделите ще яздят породисти коне на фона морето.    

 

Коментари

Новини Варна