IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Област Варна
15:20 | 30 ноември 2022
Обновен: 09:31 | 21 април 2024

БЧК осигурява безплатен топъл обяд за 40 ученици в с.Житница, Провадийско

Инициативата стартира утре

По материала работи: Ставри Таргов
БЧК осигурява безплатен топъл обяд за 40 ученици в с.Житница, Провадийско

На 1.12.2022 г., четвъртък в 12.30 ч. в ОУ „Хр. Ботев“ с. Житница, община Провадия стартира  Програма на БЧК Варна „Топъл обяд за нуждаещи се ученици през учебната 2022/2023“.

Програмата се обезпечава с 11 550 лв., набрани чрез националната Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК и от съвместно фондонабиране на БЧК и МЕТРО Варна.

 Предвижда се предоставяне на топъл обяд на 40 ученици за 70 учебни дни.

Програмата цели: червенокръстка подкрепа за образование и училищна интеграция на деца от социално слаби семейства в с. Житница и с. Манастир, община Провадия чрез осигурен топъл/пакетиран обяд съответно при присъствено/дистанционно обучение;

Допълнителна подкрепа на ученици в риск:

 - чрез  хуманитарни помощи – с учебни тетрадки и пособия, дрехи и обувки от дарители;

 - чрез здравно-просветни беседи  - за здравословно хранене, първа долекарска помощ и предотвратяване на пътен/воден травматизъм; други в т.ч. информационни кампании за деца и родители по  национални и местни програми.

Подборът на учениците за топъл обяд е извършен от училищна комисия в ОУ „Хр. Ботев" и социални работници в гр. Провадия, по критерии, посочени в Правилника на БЧК за  предоставяне на храна и визиращи ученици в риск- без родители /кръгли и полусираци/; с един/двама родители - безработни или с увреждане; с осиновители или попечители; застрашени от отпадане от образование.

Програма „Топъл обяд“ на БЧК Варна е добра практика вече 13 поредни години, в които  е реализирана в общо 20 училища за 797 ученика.

Коментари

Новини Варна