IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Област Варна
14:40 | 12 април 2023
Обновен: 03:27 | 11 юни 2024

НСИ ще пита 336 домакинства от област Варна колко ползват интернет

Анкетното проучване ще се проведе в периода април - юни 2023 г.

По материала работи: Ставри Таргов
НСИ ще пита 336 домакинства от област Варна колко ползват интернет

В периода април - юни 2023 г. Националният статистически институт (НСИ) стартира провеждането на анкетно изследване „Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2023 година“.

То се провежда във всички държави-членки на Европейския съюз по обща методология, която отразява разпространението и използването на ИКТ в Република България и осигурява международна съпоставимост на резултатите.

Анкетната карта съдържа няколко модула, които събират информация за наличие и използване на интернет от домакинствата и лицата, електронно управление, електронна търговия и др., както и въпроси, свързани със социално-демографските характеристики на домакинствата и лицата.

В периода април - юни 2023 г. 336 избрани домакинства на територията на област Варна ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на два въпросника - въпросник за домакинството и индивидуален въпросник, който се попълва за лицата, членове на домакинството на възраст между 16 и 74 навършени години.

Домакинствата, подлежащи на анкетиране са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите.

При посещенията си в домакинствата всеки от анкетьорите ще се легитимира със служебна карта и ще предостави писмо във връзка с изследването.

Допълнителна информация относно провежданото изследване на територията на област Варна може да се получи на телефон 052/575240 в отдел „Статистически изследвания - Варна“ на Териториално статистическо бюро - Североизток към Националния Статистически институт.

В област Варна изследването ще се проведе в градовете Варна, Аксаково, Белослав, Вълчи дол, Девня, Долни Чифлик, Провадия и Суворово, както и в селата Аспарухово, Бозвелийско, Горен Чифлик, Дъбравино, Каменар, Климентово и Момчилово.

По данни на същото проучване, проведено в област Варна за 2022 г., 87.7% от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си, а 83.1% от лицата на възраст 16 - 74 навършени години използват регулярно интернет (всеки ден или поне веднъж седмично).

Мъжете в областта са по-активни от жените, като 84.0% от тях използват редовно интернет, при 82.1% за жените.

Предварително благодарим на домакинствата за сътрудничеството при представянето на страната ни в европейската общност, съобщават от Териториалното статистическо бюро - Североизток.

Повече информация за методологията и инструментариума на анкетното изследване „Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2023 година“ може да се намери на уебсайта на НСИ в рубриката „Статистически данни“ - „Бизнес статистика“, „Информационно общество“: https://www.nsi.bg/node/2805/.

Коментари

Новини Варна