IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Област Варна
16:00 | 22 юни 2023
Обновен: 17:55 | 7 декември 2023

600.92 лв. месечно е линията на бедност във Варненско през 2022 г.

18.6% от населението на областта живее с по-малко средства

По материала работи: Ставри Таргов
600.92 лв. месечно е линията на бедност във Варненско през 2022 г.

Индикаторите за бедност и социално включване са част от общите показатели на Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация.

Основен източник на статистически данни за пресмятане на индикаторите е ежегодно провежданото наблюдение „Статистика на доходите и условията на живот (SILC)“.

Получените данни позволяват изследване на бедността както на национално, така и на регионално ниво, като при изчисляване на линията на бедност за всяка област е приложен същият метод както при линията на бедност на национално ниво - 60% от средния общ разполагаем нетен доход на домакинствата в областта.

Оценка на бедността

През 2022 г. линията на бедност в област Варна e 600.92 лв. средномесечно на лице от домакинство при 525.92 лв. за страната. При този размер на линията под прага на бедност за област Варна са били 18.6% от населението на областта при 22.9% от населението на страната. Това съобщават от Териториалното статистическо бюро - Североизток.

 В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност в област Варна нараства с 18.8%, а относителният дял на бедното население нараства с 1.3 процентни пункта.

Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2022 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 18.6% до 25.7%, или със 7.1 процентни пункта.

Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 35.2% или с 16.6 процентни пункта.

Материални и социални лишения на домакинствата

В общите показатели за оценка на бедността са включени и субективни индикатори, свързани с материални лишения. Те показват субективната оценка и личните нагласи на лицата и домакинствата относно възможностите за задоволяване на отделни нужди и потребности. До 2020 г. за оценка на материалните лишения на домакинствата се използват девет въпроса, свързани с потреблението на конкретни стоки и услуги.

От 2021 г. се включва нов показател за тежки материални и социални лишения, който показва липсата на необходими и желани предмети за водене на достоен живот. Изчислява се като дял на лицата от населението, които не могат да си позволят 7 от 13 показателя - 6 на индивидуално ниво и 7 на ниво домакинство.

Най-голям брой лица в област Варна изпитват ограничения по отношение на почивката извън дома (53.6%), възможностите да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства (40.4%), както и по отношение на подмяната на остаряла мебелировка (38.9%).

Успоредно с това 19.7% изпитват ограничения при отоплението на жилището си, 18.6% от лицата не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба (или вегетарианския им еквивалент) всеки втори ден, а 17.0% от лицата в домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището.

През 2022 г. 16.8% от населението в област Варна живее в тежки материални и социални лишения (ограничения в 7 от 13 показателя) или с 6.3 процентни пункта по-малко в сравнение с 2021 година.

Домакинства на безработни или с нисък интензитет на икономическа активност

За безработни домакинства в изследването се считат домакинствата, чиито членове не са били заети през последните четири седмици, т.е., всички членове на домакинството на 16 и повече навършени години са били или безработни, или неактивни.

До 2020 г. показателят се изчисляваше за лица на възраст от 18 до 59 години, а от 2021 г. той включва лица на възраст от 18 до 64 години. Ниската икономическа активност за домакинството се изчислява като съотношението между броя месеци, в които всеки член от домакинството във възрастовата група 18 - 64 години е бил работещ през предходната година (реално отработени месеци), към общия брой месеци, които теоретично би могъл да отработи същият член на домакинството при пълна заетост.

За лицата, които декларират, че работят на непълно работно време, броят на месеците се преизчислява към пълно работно време въз основа на отработените часове.

Лицата, живеещи в домакинства с нисък интензитет на икономическа активност, се дефинират като лица от възрастовата група 0 - 64 години, живеещи в домакинство, където възрастните (18 - 64-годишните с изключение на учащите от възрастовата група 18 - 24 години) работят под 20% от техния потенциал през референтната година.

През 2022 г. в област Варна в домакинства с нисък интензитет на икономическа активност живеят 11.9 хил. лица на възраст 18 - 64 години, или 4.0% от населението (при 7.9% за страната).

Спрямо 2021 г. относителният им дял намалява с 0.9 процентни пункта.

Комбиниран индикатор

Във връзка с поставените цели по ключови области в стратегията „Европа 2030” от изследването на доходите и условията на живот (EU-SILC) се изчислява комбиниран показател за регулярен мониторинг на напредъка на страните при изпълнение на националните подцели.

Показателят включва лица, живеещи в риск от бедност, с материални и социални лишения и в домакинства на безработни или с нисък интензитет на икономическа активност.

Комбинирането на трите показателя показва, че през 2022 г. 28.1% от населението в област Варна или 132.5 хил. лица, са били в риск от бедност и социално изключване.

Стойността на показателя намалява с 5.1 процентни пункта спрямо 2021 г. по-значително при жените - с 6.1 процентни пункта, в сравнение с мъжете - 3.9 процентни пункта.

Материални лишения при децата

В изследването „Статистика на доходите и условията на живот“ от 2013 г. се събират данни за материалните лишения на децата в домакинството (на възраст между 1 и 15 години). През 2022 г. относителният дял на децата с материални лишения (лишени от поне един от 13 показателя) е 24.4%, а за 0.4% от децата нито една потребност не може да бъде удовлетворена поради финансови причини.

 

Коментари

Незнам нищо ( преди 5 месеца )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна