Фитнес зали отиват към фалити и уволнения
Браншът призовава за истински Закон за фалитите
Публикувана: 31 Mar 2020 | 19:39

Спортните и фитнес зали у нас са сред най-засегнатите от мерките на правителството за преодоляване на коронавирусната криза. Всички зали са затворени и приходите са нулеви. Това каза Петър Ангелов, председател на Българската асоциация за здраве и фитнес, в предаването “Бизнес старт” Bloomberg TV Bulgaria.

 

Ангелов отбеляза, че фитнес залите у нас са между 800 и 900, а в индустрията заетите са около 50 хил. души.
“Има голямо неведение какво да се прави, хората ще се окажат принудени да освободят служители”, посочи той.

 

Според госта мерките на правителството за запазване на заетостта (т.нар. мярка 60 на 40) са крайно неефективни, тъй като след върнатите суми за осигуровки от работодателите и служителите към държавата, в бизнеса остават около 20% от обещаните 60%.

 

“Ако тези осигуровки се поемат от държавата, тогава помощта ще е наистина 60 на 40 и това ще е действителен стимул работодателите да задържат служители. В момента не става въпрос за нежелание, става въпрос за невъзможност”, отбеляза Ангелов.

 

Той призова и да се обърна внимание на Закона за фалитите, като посочи, че сега е моментът да се приеме един истински такъв закон.

 

“Много хора ще бъдат принудени да фалират в тази ситуация. Трябва да им се даде възможност след това пак да се върнат в предприемачеството. Това е нещото, което ще ни извади от кризата”.

 

Според Ангелов по-важният въпрос е какво ще се случи, след като отшуми медицинският аспект на кризата.
Той посочи, че при удължаване на мерките определено ще се стигне до фалити и затваряния на фитнес зали, а за да бъде предотвратено това е необходима допълнителна помощ от държавата, както и предоставянето на нисколихвени или безлихвени кредити.

 

Dnes.bg

Коментари ( 0 )