IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
12:10 | 4 април 2020
Обновен: 12:37 | 18 април 2024

230 фирми са се регистрирали за мярката 60/40

Според най-мрачните прогнози българската икономика ще се свие с 6%-7%, каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова

По материала работи: Ставри Таргов
230 фирми са се регистрирали за мярката 60/40

Само за два дни има регистрирани 230 фирми за мярката 60/40, каза депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова пред bTV.

 

„Мярката има за цел да подкрепи онези бизнеси, в които са се търсели работници, обучавали са ги“, допълни тя.
По думите й според една от най-мрачните прогнози българската икономика ще се свие с 6%-7%. Към момента обаче се говори за свиване с 3%, обясни Стоянова.

 

Според нея безработицата е нараснала много, но това се дължи и на българите, които са се върнали от чужбина и се регистрират на борсата.

Нямам съмнение, че извънредното положение трябва да бъде удължено до 13 май, заяви още Стоянова. Според нея така ще се преодолее здравната, а след това и икономическата криза.

 

На заседание вчера парламентът реши извънредното положение, което беше въведено на13 март, и строгите мерки за спирането на разпространението на коронавируса да продължат до 13 май

 

Стоянова посочи още, че ситуацията в Народното събрание е изключително сложна. „Всички знаем, че сега с това извънредно положение ще имаме проблем с икономиката. Затова се прави и актуализацията на Бюджет 2020“, каза тя.
„Решението за замразяването на депутатските заплати за мен лично е популистко“, коментира Стоянова. Трябва да вземем ясно и категорично решение каква част от заплатата си искаме да даряваме“, каза още тя.

 

„Парламентарната група на ГЕРБ дари 100 хил. лв. на Министерството на здравеопазването. Сега парламентарната група ще вземе решение да даряваме половината от заплатите си, но не само за дарителската сметка на Министерството на здравеопазването“, съобщи Стоянова.

 

Предложението на ГЕРБ за замразяване на депутатските заплати беше обявено от премиера Бойко Борисов на извънреден брифинг вчера.

 

„Възлагаме на парламентарната група на ГЕРБ да внесе проекторешение за замразяване на заплатите на депутатите. Предолжението е те да бъдат замразени към нивата от декември 2019 г. и заплатите през през третото тримесечие на изминалата година.

 

Освен това от ГЕРБ обмисляме вариант и за дарение на част от заплатите си. Този месец министрите дарихме по 1000 лв. от месечното си възнаграждение. На следващото заседание ще предложим да дарим половината си заплата", каза премиерът.

 

Investor.bg

Коментари

Новини Варна