IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
15:02 | 22 май 2020
Обновен: 16:56 | 28 март 2024

Държавните бензиностанции няма да могат да се приватизират

Компанията не може и да изпада в несъстоятелност

По материала работи: Ставри Таргов
Държавните бензиностанции няма да могат да се приватизират

Новата Държавната петролна компания няма да може да се приватизира и да изпада в несъстоятелност. Това е записано в промените на Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които тя се създава.
Поправките в закона вече са внесени в парламента, съобщава Dnes.bg.

 

Според тях до 3 месеца от вписването на Държавната петролна компания в Търговския регистър, тя трябва да подаде заявление за лиценз за данъчен склад в Агенция „Митници“.

 

Принципал на компанията ще бъде икономическият министър, който ще назначава управителния съвет.

 

Срещу имущество, което е публична държавна собственост, не може да има принудително изпълнение.
Компанията ще осъществява дейност като лицензиран складодържател и търговец на горива, ще управлява и държавния петролен резерв.

 

Финансирането на компанията ще стане от собствени приходи, трансфери от държавния бюджет и други постъпления, пише в предложените от кабинета текстове.

 

В мотивите си към промените от Министерски съвет посочват, че в условията на непредвидения форсмажор, предизвикан от пандемията на COVID-19, довел до въвеждане на извънредно положение в България, цените на бензиностанциите, само в рамките на два месеца, варираха между 1,39 и 2,10 лв./л за най-продаваните видове горива -бензин и дизел.

 

По-специално, само за последната седмица на извънредното положение (от 04.05. до 10.05.2020 г.) при среднодневна цена на освобождавани от данъчен склад горива (бензин и дизел) - 1,32-1,33 лв./л, цените между различните икономическа оператори по бензиностанциите останаха в диапазона 1,39-1,89 лв./л.

 

Разлика от 50 ст./л между предлаганите цени при продажби на дребно се реализира при еднаква данъчна тежест, еднаква цена на суровината и сравнително еднакви цени при освобождаванията от данъчните складове.

 

С изграждането на данъчните складове, които ще бъдат в управление на държавното предприятие, съответно на бензиностанции, ще се гарантира пряката връзка данъчен склад – краен разпространител на горива, което от своя страна ще гарантира прозрачност и възможно най-ниска цена за потребителя.

 

Така ще се постигне ефективност, предвидимост и сигурност за потребителя, че ще получи възможно най-ниската цена за най-високото качество, посочва още вносителят.

 

Още новини от страната четете на Dnes.bg

Коментари

Новини Варна