Помощта за екскурзоводите зацикли
Причината за забавянето е, че европейската програма не позволява отпускането на пари на физически лица
Публикувана: 17 Sep 2020 | 10:19
Снимка архив

Разработването на схемата с помощта от 3 млн. лв. за екскурзоводите е зациклила в Министерството на икономиката, съобщиха за TravelNews от Асоциацията на екскурзоводите в България.

 

Държавата обеща на бранша средствата по пилотен проект от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК). Вицепремиерът и министър на икономиката Марияна Николова вече е изпратила писмо до министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

 

„В момента работим по механизма на схемата, критериите и търсим вариант да осигурим средствата на Министерството на туризма като бенефициент“, заявиха експерти от ОПИК. Причината в забавянето е, че европейската програма не позволява отпускането на пари на физически лица.

 

Тя е предвидена за подпомагането на бизнеса и за регистрирани юридически лица. Според експерти дори се обсъжда вариант, средствата да се предоставят на туроператорите и те от своя страна да се разплатят към екскурзоводите.

 

Големият проблем е, че повечето водачи са физически лица и нямат регистрирани фирми. Екскурзоводите досега не можеха да се възползват по нито една от антикризисните мерки на правителството.

 

Част от тях са самоосигуряващи се лица в собствени ЕООД-та и не могат да излязат на борсата за безработица. Едни работят на граждански договори, а други са на сезонни трудови договори към туроператорите.

 

Заради липсата чуждестранни групи туристи по морето много от тях не бяха наети от туроператорите през това лято.

 

Продължаваме да работим по схемата за екскурзоводите и постоянно има срещи между експерти от двете ведомства, заявиха от Министерството на туризма. В страната има около 1400 регистрирани екскурзоводи.

 

Повечето от тях не работят от март месец насам. Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на няколко пъти им отказа помощ въпреки, че програмите за безработица са в управляваното от нея ведомство.

Коментари ( 0 )