IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
14:05 | 26 септември 2020
Обновен: 11:42 | 24 април 2024

Велико Търново тегли заем 1,6 млн.лв. за културен туризъм

Инвестициите са за музея на силиконовите фигури и за музей „Възраждане и учредително събрание“

По материала работи: Ставри Таргов
Велико Търново тегли заем 1,6 млн.лв. за културен туризъм

Община Велико Търново ще изтегли заем от един милион и 600 хиляди лева, за да развие и обогати културно-историческия туризъм в града.

 

Инвестициите са за музея на силиконовите фигури и за музей „Възраждане и учредително събрание“.

 

Главният финансист на община Велико Търново Мариян Маринов посочи тематичното направление за разширението на Мултимедийния посетителски център, популярен като музеят на силиконовоте фигури:

 

„Основно със средновековната история на България, отбраната на столичния Търновград и прощаването на патриарх Евтимий с народа“.

 

В Музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще се въведат мерки за енергийна ефективност, което ще даде възможност да бъдат експонирани изложби, изискващи специална климатична система. Музеят ще стане достъпен и за хора с увреждания:

 

„Чрез изграждане на подвижна платформа и подмяна на съществуващите асансьори, както и преустройство на вътрешни помещения за хора с увреждания“.

 

Дългът за изпълнението на двата проекта ще е от Регионалния фонд за градско развитие и ще се погасява за 12 години от собствени приходи на общината, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна