IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
18:15 | 29 ноември 2019
Обновен: 04:35 | 17 март 2024

В ареста остава докторката, източвала здравната каса в Пловдив

Изписвала ампули по 900 лв., след това ги продавала на черно

По материала работи: Пламен Янков
В ареста остава докторката, източвала здравната каса в Пловдив

Районният съд в Пловдив задържа под стража д-р Инна Бончева, обвинена, че е измамила и ощетила Здравната каса с над половин милион лева.

 

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване пред Окръжния съд на 5 декември от 15.30 часа.

 

Нейният адвокат Георги Кутрянски поиска от съда по-лека мярка за неотклонение "парична гаранция", или "домашен арест", но съдът не уважи това искане. Според Кутрянски няма никакви доказателства срещу подзащитната му и обвиненията са необосновани. Това каза и самата Инна Бончева.


Според обвинението на прокуратурата д-р Бончева е използвала престъпна схема с отпускането на лекарства за параноидна шизофрения на фиктивни клиенти. Всяка от ампулите, които е изписвала, е струвала между 700 и 900 лева и те са били напълно покривани от Здравната каса. Тя ги е получавала с посредници от аптеките, а след това ги е продавала на черния пазар.

 

Установено е, че по измамната схема са били съставени фалшиви документи на 52-ма пациенти, съобщи "Фокус".

 

Според закона за това престъпление се предвижда от 1 до 8 години лишаване от свобода и конфискуване на имуществото и.

 

Д-р Бончева бе арестувана при съвместна акция на Икономическа полиция, Районна прокуратура и ДАНС. Според събраните доказателства има данни за повдигането и на още едно обвинение на лекарката психиатър от Пловдив – за държане на силиконови заготовки на печата на НЗОК, което също е подсъдимо. За това престъпление се предвижда до 6 години лишаване от свобода.

Коментари

Новини Варна