Арестуваният за тероризъм борец от Бургас пуснал снимка с оръжие от Сирия
Той е възпитаник на спортното училище в морския град
Публикувана: 2 Jul 2020 | 9:52

Снимки Инстаграм и Фейсбук

 

20-годишният борец Мохамед Абдулкадер е задържаният и обвинен в тероризъм младеж след мащабна спецоперация на ГДБОП и ДАНС в Бургас. Това потвърди пред "24 часа" служебният защитник на Мохамед адв. Веселина Василева.

 

"Срещу Абдулкадер е повдигнато обвинение за тежко престъпление по гл.1 от НК - за тероризъм. Обвинението е по чл.108 А", каза адв. Василева. Според източници на "24 часа" борецът е обвинен както в престъпление срещу България, така и срещу друга държава.


Адв. Василева сподели, че самият Мохамед бил шокиран от ареста и обвинението. Отричал да има връзка с готвен терористичен акт. Разказал, че при едно от посещенията при баща си в Сирия преди 4 г. се снимал на шега с оръжие и после пуснал снимката в социалните мрежи. Допускал, че подозренията срещу него вероятно са тръгнали от там.

 

Бащата на Мохамед живее в Сирия, но често пътувал до Турция, където ходел и синът, разкриха осведомени пред 24 часа. Дори в момента арестуваният борец бил под карантина, тъй като наскоро се върнал от чужбина. Той е възпитаник на спортното училище в Бургас.

 

Заедно с него на разпит днес са извикани още няколко момчета от спортния клуб по борба "Бургас", разкри треньорът Николай Дачев. "Разбрах за ареста на Мохамед преди час, шокиран съм. Познавам това дете - много добро и възпитано.

 

Взех го от 6-ти клас в спортното и никога не сме имали проблеми с него", разказа  бургаският треньор.

 

Младият борец имал обещаваща спортна кариера, бил е три пъти шампион на България по класическа борба в категория Кадети.

 

В началото на миналата година спечелил медал на републиканско първенство в Бургас, след което заминал при баща си. Върнал се за абитуриентския бал и отново заминал. Майка му е българка и живее в Бургас.

 

Днес прокуратурта му наложи 72-часово задържане. Най-вероятно делото за мярката му за неотклонение ще се гледа в петък, в специализирания съд.

 

24 chasa
 

Коментари ( 0 )