IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Крими
09:15 | 7 октомври 2020
Обновен: 12:15 | 7 май 2024

Жената на Божков с дом за €25 млн., но няма 1 млн. за да сдаде ареста

Тя разполага и с лична колекция от картини и исторически ценности

По материала работи: Ставри Таргов
Жената на Божков с дом за €25 млн., но няма 1 млн. за да сдаде ареста

Освен множество имоти в страната, жената до Васил Божков – Елена Динева, има и апартамент в Париж за 25 млн. евро.

 

Това стана ясно във вторник по време на заседанието на Апелативния спецсъд, на което беше гледана мярката й за неотклонение.

 

Динева, която е обвинена заедно с още девет души за участие в организирана престъпна група, обжалва паричната гаранция от 750 000 лева, наложена й миналата седмица на първа инстанция.

 

Апелативните спецсъдии обаче счетоха, че съдейки по имущественото и неимущественото й състояние, както и по много адвокати, с които се защитава, е в състояние да заплати дори по-висока санкция и й наложиха гаранция от 1 млн. лева.

 

Тя пък отказа да ги плати с мотива, че сметките й били запорирани и не разполагала с подобни средства и остава в ареста.

 

В същото време се оказа, че освен внушителните имоти, които притежава, тя разполага и с лична колекция от картини и исторически ценности, които макар и иззети, са все още нейна собственост.

 

В началото на заседанието от държавното обвинение приобщиха към делото 2 постановления на прокурор за прецизиране на обвинението й и за присъствие на Динева на претърсванията и изземванията на апартамента й на бул. "Васил Левски", както и протокол за разпит на свидетел.

 

По думите на прокурор Даниела Димитрова предвид тежестта на соченото за извършено от бизнесдамата престъпление и достатъчното доказателства, които подкрепят това, тя следва да остане в ареста. Тя посочи, че ако съпругата на Божков бъде пусната на свобода, съществува реална опасност тя да попречи на разследването и да укрие доказателства.

 

Междувременно от пресконференция на говорителя на главния прокурор Иван Гешев – Сийка Милева, стана ясно, че колекцията от антични предмети на подведения под отговорност по 19 обвинения и избягал в чужбина Васил Божков може да стане публична държавна собственост, ако международна експертиза докаже незаконния й произход.

 

На 1 октомври приключиха обиските на сградата "Нове Холдинг", собственост на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, съобщи Милева, като посочи, че намерените културни ценности са общо 6778, от които обаче само 212 са регистрирани.

 

Самите ценности са били съхранявани в нарушение на всякакви международни стандарти. За голяма част от тях прокуратурата счита, че са изкопани от иманяри на територията на страната. Вещите са предадени за съхранение на Министерството на културата, НИМ и Националната художествена галерия, съобщава "Монитор".

 

"Ще бъде възложена съдебно-археологическа експертиза на екип от международни експерти. Ако експертизата докаже незаконния произход на артефактите, те ще бъдат конфискувани и обявени за публична държавна собственост", поясни Милева. Културната историческа оценка на регистрираните 212 предмета е умишлено занижена, обяви още говорителят на прокуратурата.

Коментари

Новини Варна