Поне две седмици ще се радваме на "циганско лято" през октомври
Сутрините и вечерите ще са хладни, но пък слънцето ще е щедро
Публикувана: 9 Sep 2018 | 15:24

Както почти всяка година и този октомври ще се радваме на т.нар. "циганско лято". Според климатолога проф. Георги Рачев то ще продължи поне две седмици.

 

"Циганското лято" е един особен период от една седмица, понякога до четири, но това е времето около Димитровден, когато свършва полската работа и започват дългите зимни дни. До тогава има много време, но едно съм сигурен, че "циганско лято" ще има, както е имало винаги. Тази година има вероятност то да продължи поне две седмици", каза той пред "Фокус".

 

Сутрин и вечер ще е хладно студено, но пък обед, когато изгрее слънцето, ще е доста топло.
"Затова е и "циганско лято", защото продължава кратко време – няколко часа в максимума на слънцето в обедните часове", коментира климатологът.

 

Той прогнозира, че в края на следващата седмица можем да очакваме около и над 30 градуса в по-голямата част от страната. Според него септември ще компенсира по-хладното лято.

 

"До този момент септември месец се движи между 3 и 5 градуса над нормата. Доста е топло и ще продължи да бъде топло", каза още климатологът.

 

Той поясни, че днес и утре ни очаква слабо захлаждане до към вторник.

 

"След което отново се връщаме към наднормено по отношение на температурата време. В края на следващата седмица нищо чудно ние да видим отново над половината от България температури с 30 , а и над 30 градуса.

 

Такава е средносрочната прогноза", каза той.

 

По думите му септември продължава като сух месец, какъвто е бил август. Проф. Рачев обясни, че това са двата месеца в годината, които общо взето са с най-малко валежи.

 

Dnes.bg

Коментари ( 0 )