IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
10:23 | 17 юли 2019
Обновен: 15:14 | 7 април 2024

В Смолянско вземат спешни мерки срещу Африканската чума

Започва дезинфекция на ГКПП „Златоград“

По материала работи: Пламен Янков
В Смолянско вземат спешни мерки срещу Африканската чума

Заради създалата се тежка епизоотична обстановка, относно появата и разпространението на болестта Африканска чума по свинете в страната, в Смолянско вземат спешни мерки срещу нея, съобщи Дарик. 

 

Със заповед на областният управител Недялко Славов, са задействани всички възможни механизми, за противодействие на навлизане на болестта на територията на региона. 

 

Разпредено е да се вземат мерки за предотвратяване въвеждането на територията на област Смолян, на предназначено за лична консумация свинско месо, суровини и храни, съдържащи в състава си свинско месо от държави, в които има установени огнища на Африканска чума по свинете.

 

Областна дирекция по безопасност на храните, Областна дирекция на МВР, Регионална дирекция „Гранична полиция“ и Митническо бюро-Смолян, трябва да извършват проверка на транспортните средства и личния багаж на пътниците, влизащи на територията на област Смолян за нарушение на мярката.

 

Откритите суровини и храни да се изземват и предават за унищожаване. Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните да организира извършването на дезинфекция на влизащите в областта транспортни средства от ГКПП-"Златоград", е посочено още в заповедта на областния управител.

 

Според разпореждането на Славов, трябва да се организира и почистване на всички паркинги и места за почивки на пътуващите в областта, като отпадъците да се изхвърлят на определени от кметовете места и да се дезинфекцират.

 

До момента на територията на област Смолян няма регистрирани случаи на заболяването.

Коментари

Новини Варна