Без съкратено производство за извършителите на умишлени убийства
Това решиха окончателно депутатите с промени в Наказателно-процесуалния кодекс
Публикувана: 9 Oct 2019 | 10:55

Съкратено съдебно следствие няма да се прилага само в случаите на умишлено убийство. Това решиха окончателно депутатите с промени в Наказателно-процесуалния кодекс, съобщава Дарик.

 

В първоначалния общ законопроект на БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" бе записано съкратено съдебно производство да не се прилага и при причиняването на тежка телесна повреда. Между първо и второ четене обаче от ГЕРБ предложиха тези престъпления да отпаднат от законопроекта, тъй като според тях така биха се забавили много делата, а гаранция за справедливи присъди пак няма.

 

В крайна сметка в пленарната зала за отпадането на тежката телесна повреда от текстовете гласуваха депутатите от ГЕРБ, един от ДПС, трима от "Обединени патриоти".

 

Против бяха от БСП и "Воля", а по-голямата част от "Обединени патриоти" се въздържаха.

 

По време на дебатите управляващи и опозиция си размениха взаимни нападки и  влязоха в спор дали да има бързо правораздаване или справедливи присъди. От "Обединени патриоти" пък нападнаха социалистите, че не са присъствали на заседанието на правната комисия и затова в крайна сметка е бил приет текстът на ГЕРБ. Те влязоха в спор и кой първи е предложил съкратено поризводство да не се прилага при тежки престъпления.

Коментари ( 0 )