IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
18:36 | 9 октомври 2019
Обновен: 12:23 | 28 март 2024

Изпитът за книжка - само пред служител на Автомобилна администрация

Кабинетът готви промени в дейността на изпълнителната агенция

По материала работи: Пламен Янков
Изпитът за книжка - само пред служител на Автомобилна администрация

Кабинетът готви промени в дейността на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Те ще засягат издаването на лицензи, контролната и административно наказателната дейност, както и организирането на изпитите на кандидатите за водачи, съобщиха от Министерския съвет, цитирани от dnes.bg.

 

За подобряването на контролната и административно наказателна дейност са предвидени структурни промени чрез тристепенна система, която ще включва осем регионални дирекции с контролни функции, вместо сега съществуващите 27 областни отдела.


Областните отдели ще запазят административните си функции по обслужването на граждани, както и дейности по провеждането на изпити на кандидатите за водачи.


Контролната дейност ще бъде организирана в осем регионални дирекции: София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен, Русе и Враца. В рамките на новите регионални дирекции ще има средно 8 или 9 контролни екипа, с изключение на София, като по този начин ще могат да се осигурят над 15 екипа.

 

Ще бъде създадена информационна система, която да обхване всички етапи на пътния контрол, прилагане на система за анализ на риска при избор на пътните превозни средства и предприятия за контрол, както и изграждането на електронни системи, позволяващи постоянен контрол на предприятията.

 

При организирането и провеждането на изпитите на кандидатите за водачи е планирано създаването на интегрирана електронна система за контрол на изпитите чрез провеждане на практическите изпити в моторни превозни средства, оборудвани с видеонаблюдение и датчици, отразяващи автоматично грешките.

 

По този начин ще бъде ограничен субективния фактор и ще се осигури контрол върху маршрута на изпита. Изпитът ще се провежда само от служител на ИА "Автомобилна администрация", без присъствието на представител на учебния център, което ще гарантира провеждането му в контролирана среда, пише в съобщението.

 

По отношение на предоставянето на лицензи и разрешителни за извършване на превоз на пътници и товари, ще бъдат приложени мерки за намаляване на административната тежест за компаниите чрез ускорено и улеснено издаване на лицензи, повишаване на ефективността на ИА "Автомобилна администрация" и намаляване на условията за злоупотреби.

 

Планира се надграждане на информационната система за резервиране на еднократни разрешителни и за автоматизирано разпределение на многократните ЕКМТ/СЕМТ разрешителни, допълниха от МС.

Коментари

Новини Варна