IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
11:52 | 9 октомври 2019
Обновен: 04:19 | 28 март 2024

Правителството прие България да подкрепи Северна Македония за ЕС

Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева

По материала работи: Пламен Янков
Правителството прие България да подкрепи Северна Македония за ЕС

Правителството прие България да подкрепи разширяването на ЕС със Северна Македония и Албания. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след редовното заседание на Министерски съвет. 

 

България подкрепя започването на преговори за членство в ЕС Република Северна Македония и Албания при поставените от България ясни условия, каза вицепремиерът.

 

Захариева подчерта, че разделянето на двете държави би било грешка, която може да доведе и до нестабилност в региона. По отношение на Република Северна Македония българското правителство и държава, признавайки първа новата държава, тогава Република Македония, държавата ни винаги е подкрепяла европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани.

 

„Същевременно обаче България винаги е поставяла пред Република Северна Македония и не само спазването на добросъседски отношения. Това е ясно още от декларацията от 1999 година, след което с Меморандума за подкрепа на евроатлантическата и евроинтеграцията и кулминацията: подписването на Договора за добросъседство през 2017 година“, посочи още външният министър.

Коментари

Новини Варна