IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
11:37 | 5 декември 2019
Обновен: 02:14 | 19 април 2024

Петя Аврамова: Тол таксите няма да оскъпят стоките

Данните са според анализи на експерти от Световната банка

По материала работи: Пламен Янков
Петя Аврамова: Тол таксите няма да оскъпят стоките

Агенция „Пътна инфраструктура“ и Световната банка - консултант на държавната пътна администрация, организират днес форум във връзка с въвеждането на тол системата. Срещата е в рамките на общественото обсъждане на проекта на тарифа на тол таксите, което продължава до 16 декември, пише Дарик.

 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заяви по време на форум, че според анализи на експерти от Световната банка (СБ) предложените за обществено обсъждане тол такси няма да имат драстично негативно въздействие върху цените на стоките, като максималното поскъпване на храните, които са на трапезата на българите, ще е с до 2 стотинки на килограм или литър. Министърът призова да не се спекулира със страховете на хората.

 

Пътищата не са на ГЕРБ, нито на БСП, нито на една или друга парти, а на всички граждани и затова темата не бива да се политизира, допълни министърът.

 

Тя подчерта, че новата система за събиране на пътни такси се очаква да осигури постоянен и предсказуем източник на средства за ремонти и строителство на нови по-безопасни трасета и призова всички, ангажирани с процеса, за максимална мобилизация, за да се изпълни планираното и системата да влезе в търговска експлоатация най-късно до 1 март 2020 г.

 

Срокът 1 март 2020 г. за въвеждане на тол системата е напълно реалистичен, заяви пред БНР проф. Олег Асенов – член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“. Според него няма причини за отлагането ѝ.


„Актуализираният анализ, който ние възложихме на колегите от Световна банка във връзка с публикуването на новата тарифа за обществено обсъждане, показва, че основните стоки и услуги ще поскъпнат средно между 1 и 2 стотинки за килограм и литър. Това е очакването“, посочи той.

 

Проф. Асенов подчерта, че с транспортния бранш се води конструктивен диалог и изрази надежда, че до Коледа ще постигнат консенсус за приемане на тарифа, с която да тръгне системата.

 

„Днешният форум е още една стъпка в намирането на консенсуса и баланса. Въвеждането на тол системата е не просто едно техническо действие, това е инфраструктурна реформа, която засяга много страни. Тези страни трябва да намерят консенсусния начин за това въвеждане, за да бъде тя ефективна. Разговаряме и от гледна точка на техните искания има чуваемост.Имаме желание за дискусия и да намерим и чуем всички страни и да вървим напред към тази реформа“.

 

По думите му от гледна точка на техническа готовност системата има такава да работи както с бордови устройства, така и с GPS тракери.

Коментари

Новини Варна