Тревожно: България последна в ЕС по трансплантации на органи
Потенциалът ни е голям, липсва съгласие за даряване
Публикувана: 7 Dec 2019 | 17:40

България е последна в Европейския съюз по трансплантации на органи. От 28 страни-членки, ние сме на 28-мо място, заяви Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите по време на международен семинар "Новостите в трансплантациите на бъбреци и черен дроб", цитиран от dnes.bg.

 

По думите му потенциалът на страната е огромен, защото има подготвени кадри и постоянно се обучават нови такива. Проблемът обаче е в липсата на дарители на органи и обществото постоянно трябва да бъде информирано и образовано, че може да спасява човешки животи.


През тази година има едва 14 бъбречни трансплантации в страната, а чакащите са около 1000, обясни той.
"Усилията ни са насочени именно към осигуряването на донори, като работим в посока за информиране на обществото“, каза Мирослав Мутафчийски, зам.-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция „Медицински надзор". Освен това ще се търси вариант за разрешаване на кръстосаното донорство, което в момента е забранено в България.

 

В допълнение се осигурява квалификация на хирурзите-трансплантолози за присаждане на бял дроб, като ще бъдат изпратени на обучение във Виена, посочи Мутафчийски. Той обясни, че в България се осъществяват трансплантации на черен дроб, бъбреци, сърце, а отскоро и на бял дроб.

 

В Турция открихме тези проблеми с донорството преди 10 години и постоянно провеждаме кампании, като работим заедно лекари, пациенти, Министерството на здравеопазването и университетите, обясни проф. Д-р Айхан Динчкан, специалист по трансплантации на бъбреци и черен дроб в Liv Hospital, Турция.

 

По думите му през този период донорството се е увеличило 10 пъти. Според него много важни са координаторите за трансплантации на органи, които стигат до хората.

Коментари ( 0 )