IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
10:47 | 17 януари 2020
Обновен: 02:36 | 19 април 2024

Прокуратурата: Нено Димов е бил информиран за състоянието на язовир „Студена“

Обвинението публикува нови доказателства за водната криза в Перник

По материала работи: Пламен Янков
Прокуратурата: Нено Димов е бил информиран за състоянието на язовир „Студена“

Специализираната прокуратурата публикува нови доказателства за разследването в Перник и други селища в региона, пише Дарик. Вчера Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определената от първата съдебна инстанция най-тежка мярка за неотклонение „Задържане под стража“ взета по отношение на Нено Димов.

 

На 15 и 16 януари Специализираната прокуратура представи нови доказателства по делото, като от тях категорично се установява , че министърът на околната среда и водите Нено Димов не е положил достатъчно грижи за управлението и стопанисването на водния ресурс на язовир „Студена“, с което допринесъл за недостиг на вода за питейни и битови нужди за населението на гр. Перник.

 

От материалите по делото е видно, че Нено Димов - в качеството си на министър на околната среда и водите, е бил надлежно и редовно информиран за актуалното и прогнозно състояние на водния обем в язовира. Въпреки резкия спад на притока и бързото намаляване на водното количество в язовира, същият е разрешавал разходване на вода за промишлени нужди в поисканите от предприятията обеми, макар те да са разполагали и с други водоизточници. По този начин Нено Димов не спазил нормативното изискване за преимуществено подаване на вода от язовир „Студена“ за питейни и битови нужди на населението в региона.

 

Специализираната прокуратура продължава детайлната проверка на дейността на всички длъжностни лица от държавната и общинската администрация, които имат отношение към управлението и ползването на вода от язовир „Студена“.

Коментари

Новини Варна