IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
16:36 | 26 февруари 2020
Обновен: 02:09 | 20 март 2024

Спекула: Маската скочи от 15 ст. на 2 лв., с филтър - 25 лв. бройката

Според Световната здравна организация, маските не могат да спрат заболяването, тъй като то се предава и чрез допир върху повърхности

По материала работи: Пламен Янков
Спекула: Маската скочи от 15 ст. на 2 лв., с филтър - 25 лв. бройката

Истинска спекула се развихри с продажбата на предпазни маски заради страха от разпространението на короновируса. Това показа проверка на "Труд“ в няколко аптеки и сайтове за продажба онлайн, пише dnes.bg.

 

До 70 лева вървят обявите в нета за кутия с 50 броя хирургически маска или около 1,40 лева за брой. Само преди месец същите се търгуваха срещу 15 стотинки броя.


В аптеките в София ситуацията е подобна. След като няколко дни маски не можеха да бъдат намерени никъде, сега по 1 лев за брой се продават тези, които по принцип служат за предпазване от мръсния въздух в големите градове. Хората обаче ги купуват и за превенция срещу грипа. В същото време трипластовите хирургически маски, които са предназначени за превенция от зарази, вървят по 2 лева за брой.

 

Маските с вграден филтър пък се търгуват онлайн за по 25 лева бройката.

 

Въпреки скъпотията наличните маски изчезват за дни, защото хората се презапасяват, обясниха служители в аптеки.

 

Според Световната здравна организация, маските не могат да спрат заболяването, тъй като то се предава и чрез допир върху повърхности. Затова е от изключителна важност спазването на лична хигиена. Маските трябва да се използват по-скоро от заразените хора, за да не предадат болестта, обясняват специалисти.

 

Много хора не ползват маските правилно, категорични са фармацевтите в аптеките. Те не бива да се носят повече от час и половина — два, след което трябва да се сменят.

 

Така при десет часов полет е добре да смените поне 5 маски, обясниха аптекари.

Коментари

Новини Варна