IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Общество
19:36 | 17 март 2020
Обновен: 16:11 | 21 март 2024

Банско под пълна блокада! Никой не влиза и не излиза от града

Чужденците напускат курорта до 24 часа

По материала работи: Пламен Янков
Банско под пълна блокада! Никой не влиза и не излиза от града

Банско ще е под карантина от този час в продължение на две седмици. Никой няма да може да влиза или да излиза от града, ако не го направи в следващите 24 часа.

 

Причината за това е, че заразата от коронавирус се разпространява много бързо, съобщи на извънреден брифинг шефгенерал Венцислав Мутафчийски, цитиран от dnes.bg.


Трима вече са потвърдените случая на болни от COVID-19 в Банско.

 

"Анализирайки предишните резултатите от пациенти, идващи от ски курорти в Европа, в щаба се затвърди мнението, че в такива ски курорти поради различни стечения на обстоятелства като преохлаждане на горни дихателни пътища, се превръщат в много застрашено място за разпространение на коронавирус", обясни Мутафчийки.

 

Според него ситуацията в Банско е тревожна и заради това щабът предлага  по-крути мерки по отношение на града.

 

Така че от този час се забранява влизането и излизането от града на всички лица, които сега са там. Хората от Банско, които не са в града, могат да се приберат по домовете си до 20 ч. на 18 март.

 

200 чужди туристи има в хотелите в курорта в момента, съобщи външният министър Екатерина Захариева. Тя допълни, че МВнР вече се е свързало с посолства на държавите, от които има по големи групи.

 

В рамките на 24 часа могат да напуснат града тези, които искат, а останалите остават там под карантина.

 

"Туристите не са много, част от тях вече са си тръгнали. Тези от Великобритания ще бъдат извозени с чартърни полети. Днес още две групи са си тръгнали", каза тя.

 

В заповедта, която предстои да бъде изготвена от здравния министър за карантината в Банско, ще бъде записано, че се забранява движението по улиците на Банско. 

 

Хората могат да излизат само при основателна причина - ходене до магазини, аптеки, бензиностанции. При нужда и спешни медици ще влизат в града.

 

МВР шефът Младен Маринов обясни, че полицията взима мерки за изпълнението на заповедта.

 

"Хората да стоят по домовете си, защото има сериозни санкции за неспазване на карантина", припомни той.

Коментари

Новини Варна