IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
19:48 | 17 март 2020
Обновен: 03:21 | 19 април 2024

Отменят молитвите в джамиите и католическите храмове

Православна църква все още не е отменила масовите събирания

По материала работи: Пламен Янков
Отменят молитвите в джамиите и католическите храмове

Общите молитви в джамиите, включително и петъчните молитви за мюсюлманите, се отменят с решение на Висшия мюфтийски съвет.

 

Протестантските и католическите храмове в страната също отменят общите богослужения, които ще бъдат излъчвани онлайн, съобщи БНР, цитирано от dnes.bg.

 

От Главното мюфтийство призовават болните и хората над 60-годишна възраст да не посещават джамиите, които остават отворени в цялата страна.

 

Говорителят Джелал Фаик заяви: "За да присъстваме на колективни молитви заедно с нашите събратя трябва да бъдем здрави, както и е необходимо да не представляваме опасност за никой по време на молитва“.

 

Председателят на Обединените евангелски църкви пастор Румен Борджиев посочи, че съветът е да се прекратят богослуженията, но едновременно с това храмовете да останат отворени, за да може всеки един, който търси духовна подкрепа, да може да я намери.

 

Католическата църква у нас преустановява литургиите с участието на вярващите в софийско-пловдивската епархия.

 

Богослуженията продължават, но при закрити врата. Българската православна църква все още не е отменила масовите събирания в храмовете.

Коментари

Новини Варна