IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
15:27 | 18 март 2020
Обновен: 11:21 | 28 март 2024

Детски инфекционист: COVID-19 ще затихне, когато 70% от хората го преболедуват

В огромната част от случаите това заболяване протича без симптоми

По материала работи: Ставри Таргов
Детски инфекционист: COVID-19 ще затихне, когато 70% от хората го преболедуват

"Ставащото в Банско е онова, което стана в Милано. При всяка епидемия има места, където тя се вихри с голяма сила, както и други, където не е така", каза в студиото на Bulgaria ON AIR началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

 

Как България се вписва в борбата с COVID-19 10 дни след първите разкрити случаи в Плевен и Габрово?

 

Според доц. Мангъров, мерките може би няма да дадат резултат, а държавата ни ползва трудни за правене тестове, материалът за които се носи от единия край на държавата до другия.

 

"Мерките в държавата са предостатъчни, но не са такива, които могат в значителна степен да ограничат разпространението на това заболяване. То ще спре, когато поне 70% от населението преболедува COVID-19", допълни той.

 

По думите на лекаря, ако човек иска да се плаши, той може да се плаши и сам в стаята.

 

"В огромната част от случите това заболяване протича без симптоми. В някои случаи при възрастни хора с придружаващи заболявания, симптомите ще се отключат и ще се влошат. Вероятно е лекарите и сестрите да се разболеят.

 

Това е нова инфекция и нещата, които знаем за нея са с давност два месеца и половина. В това време заболяването се вихри много силно. Вероятно нещата ще започнат да вървят към спад след около 3 месеца", допълни доц. Мангъров.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна