IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
15:28 | 4 април 2020
Обновен: 21:38 | 23 април 2024

16 години от трагедията при р. Лим, взела живота на 12 деца

Катастрофата стана на 4 април 2004 г.

По материала работи: Ставри Таргов
16 години от трагедията при р. Лим, взела живота на 12 деца

На 4 април 2004 година група от 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник, предаде БГНЕС. По-голямата част от пътниците са ученици от училище "Николай Катранов" в Свищов.

 

Към 22 часа българско време, шофьорът губи контрол над превозното средство на завой на планински път. Автобусът се плъзга близо 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим близо до сръбското село Гостун, което е разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия.

 

Рейсът потъва за броени минути в придошлата река. На помощ се притичват местни хора и цял футболен отбор от съседното градче Биело поле. Придошлата река Лим, която е дълбока 6 метра, затруднява спасителните операции. Спасени са 38 души.
 
12 български деца от Свищов загиват във водите на река Лим - Александра Гергова, Антония Братова, Боряна Петкова, Женя Ангелова, Светослава Пантелеева, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Лора Николова, Глория Георгиева, Юлиян Манзаров, Светослав Колев и Антоана Евтимова.
 
Родителите на загиналите деца учредиха фондация "Ангелите от Лим". Всяка година през април фондацията организира Дни на "Ангелите от Лим". В памет на децата беше издигнат и мемориал на мястото на катастрофата, на брега на река Лим между Сърбия и Черна гора. Той представлява пречупени ангелски криле.
 
За виновен за трагедията бе признат единият от шофьорите – Илия Измирлиев. Първоначално мъжът е осъден на 7 години лишаване от свобода, но след обжалване присъдата му е намалена на четири години.
 
На 13 декември 2017 г. Илия Измирлиев беше намерен мъртъв след катастрофа на пътя Смолян - Пампорово. По неофициална информация 64-годишният Измирлиев е починал по време на шофиране, след което автомобилът се е забил в мантинелата.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна