Наномаска срещу К-19 разработиха в Русенския университет
Разработката й е отнела около пет месеца
Публикувана: 6 Aug 2020 | 16:40

Филтърна маска срещу патогени и вируси разработи Русенският университет. Тя е базирана на нанотехнология и според създателите й предпазва почти на 100% от всякакви микроорганизми, с които човек може да се зарази по въздушно- капков път.

 

Разработката на маската е отнела около пет месеца. Създадена е на базата на вакуумните технологии и има двойно покритие - от сребро и платина. Вече е подложена на изпитания в Софийския университет с реални вируси и за сега резултатите са успешни.

 

 Проф. Христо Белоев - ректор на РУ “ А. Кънчев”: И се констатира, че още на повърхността тези вируси измират, те не могат да преминат. Но същността е, че ако преминат случайно, вътрешният слой е мек и от навлажняването между двата слоя се поражда поле, където то ще ги убие.

 

За разлика от обикновените маски, освен при вдишване, моделът осигурява защита и при издишване. Така на практика, човек който е заразен, не може да предаде вируса на околните.
 

 

Инж. Койчо Митев – автор на идейния проект: Ние даваме възможност вирусите да бъдат деактивирани - тоест, обезвредени на място, под носа потребителя, което е изключително важно за да се преследва главната цел- унищожаването на вируса.

 

От университета вече са подали заявление за патент. В момента изпитанията за издържливост при пране продължават.

 

Обмисля се възможността маската да се произвежда в по-големи партиди, съобщава БНТ.

Коментари ( 0 )