Кабинетът: Няма да подпишем споразумението на медсестрите, то ще дестабилизира системата
Вицепремиерът Дончев призова политиците да не се възползват от болките на хората, защото е грях
Публикувана: 6 Mar 2020 | 19:15
Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ, архив

Правителството няма да подпише споразумението с исканията на медицинските сестри, защото се предлагат промени, които биха дестабилизирали и застрашили здравно-осигурителния модел. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет на вицепремиера Томислав Дончев, социалния министър Деница Сачева и зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева по повод случая се с барикадиралите се вече денонощие пет медицински сестри в Партийния дом, пише Дарик.

 

По-рано те дадоха ултиматум, че ще излязат от сградата, само ако бъде подписано споразумението.
 

Томислав Дончев обаче бе категоричен: „Няма министър на здравепозването, който да си сложи подписа под подобен текст, това е абсолютно противозаконно и противоречи на редица законови текстове“.
 

Той се обърна и към политиците и ги призова да не се ползват от болките на хората.
 

„Искам да кажа на всички политици, които се опитват да овладеят държавата. Това е част от политическата игра, но да пазят държавата, защото ние друга нямаме. Имаме само една. Да пазят институциите и да пазят законите. За съжаление има много хора с болки, с горест, с проблеми, но да се опиташ да се ползваш от такива хора, е грях. И то не от политическа, а от християнска гледна точка“, отсече Дончев.

 

Вицепремиерът подчерта, че изкуството на политиката е да се търси баланс между различните обществени групи.

 

„Ако сведем политиката само до представляване на една група, това означава пълен разпад на политическото и невъзможност да се изведе общественият интерес. Боя се, че сме близо до подобна ситуация“, посочи Дончев.

 

„Решение, което противопоставя една обществена група на друга, което противопоставя едно съсловие на друго, най-вече решение, което предполага да разрушим дадена система, няма как да бъде взето. Затова сме в невъзможност да подпишем такова споразумение. Продължаваме да сме отворени за диалог и ще сме благодарни, ако той се извършва във форми, където разговорът е възможен“, каза още вицепремиерът.

Коментари ( 0 )