IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
10:25 | 26 март 2020
Обновен: 01:24 | 12 февруари 2024

Народното събрание спира работа

Съгласно подкрепеното в зала предложение депутатите вече ще се събират извънредно само за спешни законодателни инициативи, свързани с мерките

По материала работи: Борис Проданов
Народното събрание спира работа

Парламентът няма да работи до изтичането на извънредното положение, съобщава bTV, цитирана от Investor.

 

Предложението дойде от ГЕРБ, а по-рано днес е имало извънреден председателски съвет. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви, че с мярката са съгласни всички, освен БСП. Съгласно подкрепеното в зала предложение депутатите вече ще се събират извънредно само за спешни законодателни инициативи, свързани с мерките. Парламентарният контрол ще бъде писмен. 

 

Решението е свързано с факта, че 240 депутати се събират заедно в една зала, без да е спазено изискването за разстояние между тях въпреки всички взети мерки за дезинфекция на Народното събрание, уточнява БНТ.

 

“С работата на парламента можем да наваксаме и по време на ваканциите, но човешкият живот няма как да го наваксаме”, каза Караянчева, цитирана от „Агенция „Фокус“.

 

По думите ѝ в момента нацията показва изключителна дисциплина и не е редно депутатите да вървят в обратната посока. "Призовавам ви да сме на висотата на останалите граждани. Демокрацията можем да я опазим и като сме в карантина, като си помагаме едни на други, защото виждаме как цялото общество се мобилизира. Как хората си помагат. Колко много доброволци имаме. Когато сме единни в бедата, ние можем да победим. Благодарим искрено на всички, които работят на първа линия. Аз само ще кажа: нека Бог да им помага и да ги пази", заяви Караянчева. 

 

“Вместо да се опитаме заедно да търсим работещите решения, заключваме парламента и ще се събираме, когато хрумне на председателя на ГЕРБ”, коментира зам.-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Кристиан Вигенин по време на дебатите. 

 

“Ние смятаме, че Народното събрание като върховната институция в една република с парламентарно управление трябва да дава пример на хората не с това да стоим затворени в къщите си, да се страхуваме да не се заразим, а да даваме пример като гарантираме нормалността в държавата и в управлението, като гарантираме демокрацията и демократичния процес, като осигурим контрол над действията на изпълнителната власт. Убеден съм, че и вие самите не си вярвате, че писменият парламентарен контрол може да играе тази функция", допълни още Вигенин, цитиран от „Агениция „Фокус“. 

 

 

Коментари

Новини Варна