IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
15:47 | 10 юли 2020
Обновен: 02:13 | 24 април 2024

ВСС поиска среща с президента Румен Радев

Напрежението между институциите руши държавността

По материала работи: Ставри Таргов
ВСС поиска среща с президента Румен Радев

В рамките на междуинституционалния диалог между властите и по повод ескалиращите обществени реакции и натиска върху съдебната власт, представляващият Висшия съдебен съвет – Боян Магдалинчев отправи днес покана до президента на Република България - Румен Радев за спешна среща. Това съобщиха от ВСС.


В писмото до президента Магдалинчев посочва, че напрежението, което се генерира в обществото през последните дни, руши не само доверието в съда и прокуратурата, но и държавността.

 

Уточнено е, че Висшият съдебен съвет като конституционно установен орган е призван да представлява съдебната власт, да осигурява и отстоява нейната независимост, както и, че това е постижимо, когато институциите поддържат конструктивен диалог и взаимно доверие.

 

В писмото е изразено очакване президентът да приеме отправената покана и срещата да бъде проведена възможно най-скоро в името на стабилността и доверието между властите.

 

Още новини от страната на Dnes.bg

Коментари

Новини Варна