Президентът Радев подредил служебен кабинет
Той призова Борисов и Гешев да подадат оставки
Публикувана: 31 Jul 2020 | 8:39

"Служебното правителство е ясен конституционен инструмент. Дали съм готов, да готов съм. Моята професия изисква да съм готов. Готов съм със служебен кабинет.

 

Уважавам всички други професии, включително и на българските пожарникари".

 

Това заяви държавният глава Румен Радев на извънреден брифинг във връзка са радикализацията на протестите. Според него тези протести отварят пътя на България към бъдещето.

 

Не виждам сила, която може да се противопостави на протестите. Затова отново призовавам Борисов и Гешев да си подадат оставките, подчерта президентът.

 

Във връзка с решението на КС, което гласи, че имунитетът на президентът го пази от наказателно преследване, държавният глава заяви: "Решенията на Конституционния съд не се коментират, те се изпълняват, особено когато са еднозначни.

 

Всеки, който използва Конституцията и законите в атака на други институции, трябва да носи своята отговорност".

 

Произнасянето на магистратите бе по питане на главния прокурор Иван Гешев дали може да разследва държавния глава.
Винаги съм призовавал за спазване на законите, но когато самият министър-председател гази законите и Конституцията, какво очаквате от гражданите. Хората са на площадите, скандират "Мутри вън!", посочи Радев.

 

В коментар на новия запис, в който глас, приличащ на Борисовия обижда държавния глава и протестиращите, президентът каза: "Този разговор ясно показа кой е поръчителят на цялата очерняща кампания, която се води срещу президентската институция.

 

Жалкото е, че в паническите опити за лично спасение министър-председателят завлича цялата своя партия и всички свои съпартийци на дъното.

 

Там има много почтени хора и те трябва да носят чуждия позор". Според държавния глава призивите на премиера за диалог и единение са измамни, тъй като по телефона говори друго, съобщава "Стандарт".

Коментари ( 0 )