Всеки втори подкрепя идеята за предсрочни избори
Това сочи проучване на агенция АФИС, проведено в началото на август
Публикувана: 10 Aug 2020 | 13:58

Протестите под прозорците на властта продължават вече повече от месец. Основните искания са оставка на изпълнителната власт, начело с премиера Бойко Борисов, и оставка на главния прокурор Иван Гешев.

 

Оттам нататък протестът иска едновременно съдебна реформа, повече социална справедливост, нужда от промени в Конституцията и много други, все разнопосочни искания, които предстои да видим дали ще се оформят, канализират и намерят своето политическо представителство


Проучване на агенция АФИС, проведено в началото на август сред 1200 души, показва, че за малко над половината анкетирани (52%) причината за протестите е "Всеобщото недоволство от цялостното управление на държавата".

 

Относително равен дял от всички социални и демографски групи споделят това усещане, като единствено изключение са хората с по-високи доходи – т.е., тези, които към момента живеят по-добре от останалите.

 

С доста близък относителен дял (49%) запитаните посочват "Възмущение от корупцията във високите етажи на властта“. Мнението е споделено от разнородни групи в обществото, а сред живеещите в областни градове, този дял достига до 58 на сто – близо двама от трима анкетирани. В същото време и опозицията не се привижда като основен двигател на протестите.

 

Едва един от всеки петима (или 22%) допуска, че недоволството е продиктувано от "Политическите амбиции на опозицията".

 

Несъстоятелни звучат и още две причини, често изтъквани от говорителите на властта – че протестът е резултат от "Борба между олигарсите" (26% от анкетираните) или пък, че зад протестите стоят "Външни сили“, които дирижират улицата. Последното е споделено мнение от едва 11% от анкетираните, посочват от АФИС.

 

За половината от пълнолетните българи решението към днешния ден е скорошна оставка и организиране на предсрочни избори, а запазването на настоящата управленска конфигурация е предпочетен вариант от едва 19% от респондентите.

 

Смяната само на някои министри или пък ново правителство в рамките на сегашния парламент са значително непопулярни сред обществото (съответно 16 и 15 на сто от анкетираните).

 

При близките до ГЕРБ респонденти, консолидацията отново е под въпрос – 52% от тях искат запазване на сегашната власт, но всеки трети споделя нуждата от смяна на още министри.

 

70% от определящите се като близки до БСП искат бърза оставка. Същото искане се споделя от около 60% от близките до Демократична България, ДПС и други формации, в това число "Има такъв народ“ на Слави Трифонов и "Изправи се БГ“ на Мая Манолова.

 

Въпреки че протестите са най-масови в столицата (където близо половината искат бърза оставка и нови избори), в областните центрове 58 на сто от анкетираните искат същото.

 

В по-малките населени места обаче оставката се подкрепя от по-малко от половината анкетирани, но все пак със значителен относителен дял – 44% от живеещите в селата и 46% от живеещите в малки градове.

 

Още анализи на Bgonair.bg

Коментари ( 0 )