IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
14:38 | 17 септември 2020
Обновен: 18:17 | 18 април 2024

Президентът Радев налага вето върху промените в Изборния кодекс

Това е опит да се запази възможността изборите да бъдат манипулирани, смята държавният глава

По материала работи: Ставри Таргов
Президентът Радев налага вето върху промените в Изборния кодекс

Президентът Румен Радев обяви, че ще наложи вето върху промените в Изборния кодекс.

 

След като присъства на тържествената литургия по случай днешния празник в църквата „Света София“, държавният глава заяви пред журналисти, че ще наложи вето на промените в Изборния кодекс.

 

"Категорично", отговори Радев на въпрос за гледаните от депутатите в момента промени в Изборния кодекс и дали вижда основания за президентско вето от това, което чува.

 

Това е опит да се запази възможността изборите да бъдат манипулирани, а има и икономически измерения, защото решението на народните представители означава, че се обезсмисля финансирането на машините за гласуване, коментира президентът и добави, че категорично ще наложи вето на този закон.

 

Румен Радев също така смята, че управляващите се опитват да доразпределят порциите във властта и да влияят на изборите като ги манипулират.

 

Държавният глава коментира и вчерашното напрежение, след като протестиращи окупираха приемната на Народното събрание.

 

При принудителното извеждане на майките от инициативата "Системата ни убива" от сградата на парламента, служителите на Националната служба за охрана са действали по указания на председателя на НС Цвета Караянчева, каза президентът, според когото проблема за случилото се не е в НСО:

 

"Проблемът е в начина, по който се управлява държавата и в производството на нефелни, лобистки закони. Когато едно управление не решава проблемите на хората и се крие от тях, каква е логичната развръзка - хората да дойдат при това управление.

 

И аз отдавна апелирам да има законодателна промяна, която да изчисти основните задачи, обхвата на действие подчинеността и контрола върху НСО".

 

"Дебатът за състоянието на демокрацията и върховенството на закона се води в ЕП, а българските управляващи отричат съществуването на проблема", каза още президентът.

 

"Управляващите и главният прокурор се опитаха да излъжат българите за инициативата и за темите за изслушване в ЕП, но ЕП ги излови в крачка. Това е достатъчно основание да си подадат оставките", съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна