IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
21:49 | 4 април 2017
Обновен: 21:07 | 15 март 2024

Античен некропол изникна под строежа на хотел

Бяха открити 6 фамилни гробници и още 20 ямни погребения

По материала работи: Борис Проданов
Античен некропол изникна под строежа на хотел

Строежът на луксозен хотел от известна световна верига на мястото на старото кино „Сердика" в центъра на София разкри източния некропол на антична Сердика.


Бяха открити 6 фамилни гробници и още 20 ямни погребения, съобщава БНТ.


За археолозите всъщност откритието не е голяма изненада, тъй като горе- долу са наясно с очертанията на античния град и са предполагали, че точно на това място може да има находки.


Те обаче са смутени от друго. И шестте фамилни гробници, на които попадат са вандалски разрушени. И то не в античността.


"Намираме ги почти на ниво основи с много малка част запазена във височина, защото са били най-вероятно унищожени при строителство през 50-те, 60-те години когато са подравнявали терена и всичките са отрязани на едно ниво", обяви ръководителя на разкопките Юлиян Мешеков.


И тук ясно личи - горният свод при изравняването е паднал и върху него е натрупана пръст с боклуци и части от скелети. Иначе в самите гробници археолозите не откриват нищо. Те са датирани 4-6 век, ранно християнски период, когато не са били оставяни гробни дарове. Но няма и останки, което означава че през вековете са били обект на посегателства. Човешки останки, учените все пак откриват съвсем неочаквано, в 23 непокътнати ямни погребения между гробниците.


"Имаме погребение изцяло от костен материал. Това погребение е до фамилната гробница, горе-долу по едно и също време и точно това не мога да си обясня, тъй като нямаме никакъв инвентар в тях, абсолютно никакъв нито накит, нито пръстен, нито обица, нито коланна апликация, дори керамика няма на обекта."


За да бъде разкрита загадката кости от мястото ще бъде изпратени за въглероден анализ в Австрия. Времето на погребенията може и да хвърли светлина за историята на мястото, което вече е проучено почти докрай. Дали разбитите гробници ще се съхранят или ще бъдат затрупани от новия строеж - предстои да се решава. Засега той е временно спрян.


KPOCC

 

Още по темата: Стени на сграда от римско време откриха във Варна

Коментари

Новини Варна