За година работници са ощетени с 27 млн. лв. за заплати
Засилват се нарушенията, свързани с работното време, сигнализира КНСБ
Публикувана: 20 Apr 2019 | 16:25
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Засилват се нарушенията, свързани с работното време, сумираното му изчисляване и заплащането. 27 млн. лв. са неизплатените заплати за миналата година. Това каза вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов на форум за трудовите права, с който синдикатът отбелязва 100-годишнината на Международната организация на труда (МОТ). Данните са част от представения по време на форума четвърти годишен доклад на синдиката, свързан с нарушаването на трудовите права в България, предаде БТА.

 

Христов изтъкна, че въпреки законодателните промени нивото на неизплатените заплати за 2018 г. остава близко до това през 2017 г., когато е малко над 28 млн. лв., по данни на Главна инспекция по труда (ГИТ).

 

Изпълнителният директор на ГИТ инж. Румяна Михайлова заяви, че инспекцията разполага с едва 360 инспектори, което е проблем при контрола. Половината проверки са планови, а другите са по сигнали. Малка част от сигналите са на синдикални организации.

 

Нарушенията, свързани с работното време за миналата година, са 19 524 броя. Най-много са в секторите търговия на дребно, ресторантьорство, растениевъдство и животновъдство.

 

За сумираното изчисляване на работното време се посочва, че се изготвят фиктивни графици, полага се труд повече от 12 часа на работна смяна. Нарушения има и при почивките и отпуските.

 

Продължава тенденцията от предходни години голяма група от нарушенията да са свързани с организацията за безопасност и здраве при работа. Такива са констатирани в секторите строителство, търговия на дребно, ресторантьорство.

 

Така КНСБ прави оценка, че работодателите не влагат достатъчно за безопасност и здраве на работното място и заключава, че това е причината страната ни да е на едно от челните места по брой смъртни случаи в Европа. В България те са 3,57 на сто хиляди заети при средно за ЕС 1,83 на сто хиляди заети.

 

Investor.bg

 

Четете още: 

Коментари ( 0 )