Хакери да атакуват евровота? Абсурд! Не гласуваме по интернет
Опасни били фалшивите новини, които ни заливат по време на избори
Публикувана: 23 Apr 2019 | 21:16

Президентът Румен Радев заяви, че след Европейските избори, които са след около месец, ще инициира обсъждане да се въведе електронно дистанционно гласуване у нас. Това стана при срещата му с ЦИК преди дни и въпреки че електронното гласуване трябваше отдавна да е възможно и у нас, а на няколко пъти вече е отлагано. Темата със сигурността на вота, ако той е електронен, е полемична от много време.

 

Експертът по киберсигурност Спас Иванов успокои всички граждани от студиото на "Денят ON AIR", че у нас няма как да има хакерски атаки върху самия вот на 26 май, защото у нас няма електронно гласуване и фактически няма какво да атакуват хакерите.

 

"Опасенията идват най-вече от дезинформацията, от огромното количество фалшиви новини, с които ще бъдат залети българските избиратели, както става на всеки избор. Това гарнирано с редица успешни и неуспешни атаки срещу държавни сайтове", допълни Иванов.

 

Експертът допълни още, че у нас са изхарчени много пари за електронно правителство и управление, но действа едва 10% от него. По думите му парите, които са дадени за дигитализацията у нас са почти колкото са инвестирани в Естония, която е водеща в това отношение. Спас Иванов посочи именно това като пречка пред въвеждането на електронното гласуване у нас.

 

"Електронното гласуване протича през интернет, но за да се осъществи трябва да минем през друг етап, в който да имаме електронни лични документи. Ако електронното гласуване бъде осъществено, това значи преди това да бъдат изпълнени определени обстоятелства. Лични карти с чипове биха ни спестили стотици часове чакане по опашки на година, биха ни спестили нуждата от 50% от държавната администрация", категоричен беше Спас Иванов пред Bulgaria ON AIR.

 

Експертът по киберсигурност обясни още, че при въведеното машинно гласуване у нас, няма как да се повлияе на самия вот и върху машината, защото тя не е свързана с интернет.

 

"Винаги ще има съмнения. Всичко зависи това кой доставя машините, кой ги стопанисва, по какъв начин е избран, какви са му компетенциите, как се правят проверките - тези малките неща и детайлите", каза Иванов.

 

По думите му критериите за най-ниска цена при обществените поръчки у нас, няма как да гарантират качество в киберсигурността. Експертът добави, че резултатите се виждат с неработещи сайтове на институции и други.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари ( 0 )