IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
17:50 | 25 април 2019
Обновен: 19:54 | 10 април 2024

Национална стратегия за детето няма да има!

Причината - негативните реакции на част от обществото

По материала работи: Слав Велев
Национална стратегия за детето няма да има!

След протеста на родителите премиерът Бойко Борисов разпореди да бъде спряна работата по проекта за Националната стратегия за детето за периода 2019-2030 г.

 

Причината за решението му е негативната реакция на част от обществото срещу документа, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

 

Според протестиращите родители стратегията  предвижда пълна власт от страна на държавата и респективно на отделните чиновници над живота на всяко дете и неговото семейство.

 

Те смятат също, че чрез стратегията се цели ограничаване на правата на родителите.

 

"Целта на документа никога не е била да отнема децата от техните семейства и да противопоставя интересите на децата и техните родители. Въпреки това Министерството на труда и социалната политика отчита реакциите на обществото и породилите се страхове в резултат на спекулативни интерпретации на заложените в проекта на стратегията мерки",  коментираха от социалното министерство.

 

Оттам допълват, че държавата няма да решава вместо родителите или да изземва правата им.

 

"Подкрепата и грижите за детето и родителите са свързани. Най-добрата среда за детето е неговото семейство. За всички нас е важно да имаме общо разбиране за развитието на следващите поколения българи", пише още в съобщението.

 

Четете още:  

 

Коментари

Новини Варна