Национална стратегия за детето няма да има!
Причината - негативните реакции на част от обществото
Публикувана: 25 Apr 2019 | 17:50

След протеста на родителите премиерът Бойко Борисов разпореди да бъде спряна работата по проекта за Националната стратегия за детето за периода 2019-2030 г.

 

Причината за решението му е негативната реакция на част от обществото срещу документа, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

 

Според протестиращите родители стратегията  предвижда пълна власт от страна на държавата и респективно на отделните чиновници над живота на всяко дете и неговото семейство.

 

Те смятат също, че чрез стратегията се цели ограничаване на правата на родителите.

 

"Целта на документа никога не е била да отнема децата от техните семейства и да противопоставя интересите на децата и техните родители. Въпреки това Министерството на труда и социалната политика отчита реакциите на обществото и породилите се страхове в резултат на спекулативни интерпретации на заложените в проекта на стратегията мерки",  коментираха от социалното министерство.

 

Оттам допълват, че държавата няма да решава вместо родителите или да изземва правата им.

 

"Подкрепата и грижите за детето и родителите са свързани. Най-добрата среда за детето е неговото семейство. За всички нас е важно да имаме общо разбиране за развитието на следващите поколения българи", пише още в съобщението.

 

Четете още:  

 

Коментари ( 0 )