1773 деца – спасени от изоставяне през 2018 г.
През миналата година 731 деца са били настанени в семейство на роднини и близки
Публикувана: 19 May 2019 | 14:36

Социалните работници са предотвратили изоставянето на 1733 деца през 2018 г. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика във връзка със спекулативни твърдения в социалните мрежи за "незаконно отнети деца".


Основният приоритет в работата на социалните работници е децата да се отглеждат от своите майки и бащи, подчертават от министерството. Показателен пример в това отношение е дейността на социалните работници по превенция на изоставянето.


Благодарение на техните усилия през 2018 г. 1733 деца са останали да живеят в своето родно семейство.


Извеждането на дете от биологичното семейство е крайна временна мярка за закрила, която се базира на прецизно проучване и оценка на конкретния сигнал за дете в риск и се потвърждава със съдебно решение. "Поради това категорично възразяваме срещу разпространението на манипулативни информации за "незаконно отнемане на деца". Подобни твърдения са лишени от всякакво основание и могат да бъдат определени единствено като фалшиви новини, заявяват от МТСП.


Извеждането на дете от биологичното семейство като мярка за закрила се предприема винаги след обстойно проучване и изчерпване на всички възможности за закрила в семейството или в разширения семеен кръг. 


През миналата година 731 деца са били настанени в семейство на роднини и близки.


Изключение правят единствено случаите, когато при различни причини се налага спешното извеждане на детето. При тях главната цел е връщането на детето в родното семейство. Работата в тази посока включва всички дейности за подкрепа на семейството, за да се гарантира най-добра среда за отглеждане на детето.


През 2018 г. социалните работници са работили по 1235 случая за реинтеграция на деца в семейството. В 495 от тях децата са се върнали при своите родители. По много от останалите случаи работата продължава и през настоящата година, посочват още от министерството.


Dnes.bg
 

Четете още: Обмислят безплатно образование за определени университетски специалности
 

Коментари ( 0 )