IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
14:32 | 24 юни 2019
Обновен: 12:10 | 24 март 2024

Президентът Радев в Женева: Защитата на човешките права е непостижима без дълготраен мир и устойчиво развитие

Радев адресира и проблемът с климатичните промени

По материала работи: Пламен Янков
Президентът Радев в Женева: Защитата на човешките права е непостижима без дълготраен мир и устойчиво развитие

 

От началото на годината България е първоправен член на Съвета по правата на човека на ООН за периода до 2021 година, а това се случава за пръв път от създаването на международния орган. По този повод президентът Румен Радев изнесе реч пред участниците в 41-вата сесия на Съвета.
 

"Нашата страна за пръв път е член на Съвета по правата на човека и допринася за укрепване на целостта и независимостта на Службата на върховния комисар", заяви Румен Радев.
 

В речта си президентът отбеляза, че вече повече  от седем десетилетия след създаването на ООН основна ценност на организацията остава международното сътрудничество за зачитане на човешките права и основните свободи.
 

Радев потвърди ангажимента на България да провежда националните политики в областта на защитата на човешките права, както и да участва в регионалните и международни органи като Съвета, за постигането на тази цел.


В изказването си президентът припомни и историческия принос на страната ни със спасяването през 1943 г. на всички 50 000 български евреи.


"Пълноправното членство на България в Международния алианс за възпоменание на Холокоста е признание за нашата категорична реакция срещу нарастващия антисемитизъм, ксенофобия и езика на омразата", изтъкна държавният глава.


Като първостепенен приоритет за България президентът посочи защитата на правата на децата, като припомни, че на предишната сесия на Съвета България е стартирала различни инициативи за приобщаване на повече деца с увреждания към образователната система.


Държавният глава изтъкна и напредъка на страната ни по темата за равенството на половете. Румен Радев даде пример със сектора на информационните технологии, където България е на първо място в ЕС по брой на заетите в тази сфера жени и на първо място по дела на жените-експерти в областта на информационните технологии.


Радев адресира и проблема с климатичните промени, като гарантира, че страната ни ще изпълнява всички свои ангажименти по Парижкото споразумение.


Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна