IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
15:58 | 22 юли 2019
Обновен: 16:28 | 17 април 2024

Хакерска атака и срещу Комисията за защита на личните данни

Опитът за пробив в системата е бил осуетен. Направен е през безжичната Wi-Fi мрежа на комисията

По материала работи: Пламен Янков
Хакерска атака и срещу Комисията за защита на личните данни

Опит за хакерска атака е направен в Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), съобщава БНР, като се позовава на информация от председателя на ведомството Венцислав Караджов.
 

По думите му опитът е направен през безжичната Wi-Fi мрежа на комисията, което означава, че извършителят физически е бил в района на сградата ѝ, за да се опита да извърши хакерска атака в системата. 
 

Караджов е категоричен, че атаката е спряна и затова не може да каже дали целта е бил сайтът на комисията или базата данни. Според него това е целенасочен опит за саботаж на работата на комисията.
 

Атаката е извършена именно днес, когато КЗЛД влезе на проверка в Националната агенция за приходите (НАП) заради безпрецедентното изтичане на данъчна и осигурителна информация за 5 млн. българи. Близо 4 млн. от данните са на живи хора, останалите са на починали лица. 
 

Междувременно се очаква скоро да бъде достъпно приложението, с което всеки ще може да провери изтекли ли са личните му данни при хакерската атака. В момента се извършват тестове за уязвимости, уточняват от НАП.
 

Планирано е справките в приложението да бъдат достъпни след въвеждане на ЕГН и еднократен код от съображения за сигурност.


Investor.bg


Четете още: Кристиян Бойков проговори: Невинен съм, а цяла България е срещу мен!
 


 

Коментари

Новини Варна