Иван Гешев е първото предложение за главен прокурор
Зад него застават 11 души
Публикувана: 22 Jul 2019 | 15:20

Иван Гешев е първото предложение за нов главен прокурор. Зад кандидатурата му застават 11 човека, сред които и сегашният главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари, съобщава БТА.
 

Предложението идва на второто от четири заседания на Висшия съдебен съвет, на които може да се номинират кандидати. На първото преди няколко дни не бяха излъчени предложения.


Следващите заседания са на 25 и 29 юли.


Самият Иван Гешев, който в момента е заместник на Сотир Цацаров, преди време обяви, че няма да се кандидатира "на 99% сигурност", защото нямал време да се занимава с "кални борби". Според  Даниела Машева обаче, която представи номинацията му, днес той е дал своето съгласие за участие в конкурса.


Гешев е едно от знаковите лица на прокуратурата през последните години и някои от най-известните дела на държавното обвинение се водят именно от него. Той беше и водещият прокурор по делото за "КТБ".


Кандидати могат да издигат не по-малко от трима членове на прокурорската колегия на ВСС и министърът на правосъдието. Данаил Кирилов обаче вече публично обяви, че се отказва от правото си да предложи име.


Изборът ще се състои на 24 октомври, като за да бъде валиден са необходими 17 от общо 25 гласа на членовете на Висшия съдебен съвет. Гласуването е явно.


Dnes.bg


Четете още: Бъчварова: Искам израелския опит и постижения в България!
 

Коментари ( 0 )