IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
11:43 | 18 септември 2019
Обновен: 06:26 | 18 март 2024

Ананиев: Медсестрите искат заплати над тези на лекарите

Те ще доведат до напрежение в гилдията

По материала работи: Слав Велев
Ананиев: Медсестрите искат заплати над тези на лекарите

Искането на медицинските сестри за възнаграждение в размер на две минимални работни заплати ще надхвърли основната заплата на лекарите, които работят в болниците, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

 

Според него такова развитие може да доведе до напрежение между гилдиите на здравните работници.

 

Работата на министъра на здравеопазването е да създаде условия отпусканите от министерството средства да се разпределят справедливо в болничните заведения, а не да увеличава заплатите, посочи Ананиев пред bTV.

 

 „Медицинските сестри трябва да отправят своите искания към ръководствата на болниците, с които са сключили трудови договори и са техни работодатели“, заяви Ананиев и беше категоричен, че това не е „прехвърляне на топката”, както го обвиняват някои от протестиращите здравни работници.

 

Той коментира усвояването на отпуснатите 86 милиона лева.

 

„36 млн. лв., отпуснати от правителството, отидоха за лечение на заболявания, които са извън задължителното здравно осигуряване. Тук е финансирането на спешната помощ, белодробните и психиятричните болници, както и тези, които се намират на труднодостъпни места“, обясни министърът.

 

Отделно Националната здравна осигурителна каса отвори своя резерв и предостави 50 млн. лв. за увеличаване цените на над 120 клинични пътеки.

 

„Всички тези пари постъпват в здравната система. Такова извънредно увеличение на сектора не е имало досега. Казвам „на сектора“, а не по сметките на медицинския персонал“, подчерта Ананиев.

 

Във връзка със започващите днес безсрочни протести на пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, здравният министър коментира, че всички трансплантационни центрове в Европа отказват да извършват трансплантации на чужди граждани, тъй като няма трупни донори.

 

„Добрата новина е, че направих предложение за промяна на Наредба 2, която регламентира финансирането на редица заболявания извън задължителното здравно осигуряване, включително и трансплантациите. Това ще даде възможност на нуждаещите се да могат да бъдат оперирани в трансплантационни центрове извън Европа – в САЩ, Русия, Украйна и Китай”, разкри министър Ананиев.

 

Неговата надежда е, че промяната ще мине обществено обсъждане и до две седмици ще бъде реалност.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

Коментари

Новини Варна