IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Икономика
14:34 | 17 октомври 2019
Обновен: 19:03 | 28 март 2024

Как ни мамят при купуването на коли втора ръка

Първо офертата е атрактивна, после цената е "надута" в пъти

По материала работи: Слав Велев
Как ни мамят при купуването на коли втора ръка

Търговци примамват кандидат-купувачи на автомобили втора ръка с атрактивни оферти, след което "надуват" цените с пъти.Пикът на измамните е в момента, тъй като търговците отчитат най-сериозен спад в продажбите.В автокъщите сделките през последната година са намалели с между 10 и 60%. А регистрациите на коли с пробег в КАТ са с 9% по-малко от началото на годината.Затова и измамните търговци използват всякакви трикове, за да привличат клиенти в автокъщите.

 

Кандидат-купувачът Борислав Златков също попада на една фалшива обява. Офертата била за автомобил, внос от Германия, произведен през 2008 година, който струва 2660 лв."Рядко попадаш на такава цена и толкова добре изглеждащ автомобил. С почти с всички екстри е – малък, 4x4, градски автомобил, което ме грабна”, разказа Борислав Златков пред камерата на NOVA.Решава да се обади и да се възползва от предложението. Борислав още веднъж пита за цената. По телефона му казват, че колата струва 5000 лв."Цената беше 2600 лв., изведнъж стана 5000. Той ми обясни, че цената в сайта е за лизинг, което е абсурдно. Никъде в обявата не обявено, че става въпрос за лизингова схема", поясни Борислав.

 

Търговецът се опитва да отклони вниманието от офертата и кани кандидат-купувача на автокъщата, където да се договорят за цената.Няколко дни по-късно отново се позвънява на същия търговец, но от друг номер. И за друга обява. Отново цената в офертата е доста атрактивна. Този път търговецът се опитва да измести интереса от конкретната обява и приканва да разгледаме другите коли на място.Екипът на телевизията търси търговеца на адреса, посочен в обявата. Там автокъща обаче няма.А на адреса има коли, паркирали на тротоарите пред жилищни блокове. При позвъняване на оставения в офертата телефон, търговецът обяснява, че е заминал за 20 дни в чужбина, за да зарежда още коли.

 

Схемата с фалшивите обяви е много разпространена в бранша.С тях измамниците целят да привлекат нови клиенти, след като съберат достатъчно информация за тях."Сами разбирате, че когато вие пътувате 50-100 км до някъде или повече – ставате потенциален клиент, дори и да няма това, което търсите, ще се опитат да ви продадат нещо друго, за да не се приберете с празни ръце”, поясни  Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.Така търговците бързо разчистват автомобили, които застояват с месеци по паркингите и са трудни за продажби, разкрива търговецът на коли втора ръка Момчил Момчилов.

 

Фалшивите обяви обаче са трудни за разпознаване, разказва Тодор Желев от Съюза на българските автомобилисти. Защото разликите в цените на един и същи автомобил на пазара са големи.След разследването от Комисията за защита на потребителите започнаха проверка на измамния търговец. Според контролния орган в този случай продавачът видно прилага нелоялна търговска практика. Ако това се докаже, глобата е до 30 хиляди лева.

 

 

Унищожават 13 кг солети и бисквити

 

Коментари

Новини Варна