IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
16:46 | 3 април 2020
Обновен: 18:16 | 24 април 2024

Извънредното положение до 13 май или до 30 април?

Депутатите ще гласуват след като бъдат обсъдени всички точки от дневния ред на заседанието

По материала работи: Борис Проданов
Извънредното положение до 13 май или до 30 април?

С две отделни предложения за срока за удължаване на извънредното предложение излязоха БСП и Обединени патриоти. По същество обаче те са еднакви. Социалистите и патриотите искат извънредното положение да бъде удължено до 30 април, а не както предлага правителството до 13 май.

 


"Мерките на правителството са навременни и ние ги подкрепяме", заяви Александър Сиди от ОП и припомни, че страната ни е давана за пример за взетите мерки срещу COVID-19.
 

В същото време обаче нямало ясен анализ какво прави държавата при срив на икономиката. Освен това според приетото вече решение от НС извънредното положение продължава до 13 април, а дотогава имало още 10 дни и ситуацията можело да се промени.

 

 

"Нека да успокоим обществото и да започнем да се възстановяваме от икономическата криза", призова Сиди.

 

Корнелия Нинова също настоя, че 13 май е твърде дълъг срок и според нея ударът върху икономиката ще е жесток. Тя отсече, че предложението на кабинета трябва да бъде съпътствано с финансов, икономически и социален анализ, а такъв няма. Нинова смята, че 45 дни извънредно положение не са приемливи.

 

 

А дори и страните, които са много засегнати от разпространението на коронавируса имат по-кратък период на извънредното положение. "До 12 април е в Италия, в Гърция до 11 април, в Германия до 30 април", посочи като пример тя.

 

 

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък поиска извънредното положение да е безсрочно, защото има и вариант, при който депутатите да не могат да се събират и да гласуват още едно удължаване, ако е нужно.

 

Александър Ненков от ГЕРБ коментира, че да се управлява по време на криза не е привилегия, а отговорност. Според него удължаването на извънредното положение няма алтернатива.

 

Депутатите ще гласуват по-късно днес дали извънредното положение ще бъде удължено до 30 април или до 13 май. Съгласно новите правила за работата им, които приеха днес, гласуването става половин час, след като бъдат обсъдени всички точки от дневния ред на заседанието.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна