IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
18:06 | 8 април 2020
Обновен: 19:48 | 16 април 2024

Томислав Дончев: Обсъждат се мерки за либерализиране на ограниченията

Работи се по допълнителна ликвидна подкрепа за малките предприятия, каза вицепремиерът

По материала работи: Пламен Янков
Томислав Дончев: Обсъждат се мерки за либерализиране на ограниченията

Държавата е готова с цял пакет мерки и за затягане, и за либерализиране на извънредното положение в България. Но лекарите не препоръчват това засега, коментира вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Лице в лице“ по bTV.
 

Обсъждат се мерки за либерализиране на ограниченията, но когато е възможно, заяви той.


Той отбеляза, че парковете за разходки са важни. Обмисля се либерализацията на движението в паркове, но няма да е пълна свобода. Трябва да е свързано със социална дистанция, може би с носене на маски. Не се знае кога ще започне разхлабването на мерките, коментира вицепремиерът. 


Това е цената, с която можем да спасим повече българи, категоричен е той.


Ще има и други мерки, анализират се бизнесите и работещите, стана ясно от думите на Дончев.


В момента се работи по допълнителна подкрепа за малките предприятия до 20 души, посочи още вицепремиерът. И поясни, че става дума за бърза схема за безвъзмездно финансиране, опростена административно. Обсъжда се за до 20 хиляди лева ликвидна подкрепа за фирмите. Може да се използва критерият с 20% спад в оборота, както при мярката 60/40, поясни Дончев.
 

Не бива да допускаме масови фалити. Затова се опитвамеа да спасим и фирмите, и хората, заяви вицепремиерът.


По отношение на новия таван на дълга от 10 милиарда лева Дончев каза: „Надявам се новият заем да не бъде използван целият. Няма гаранция, че ще бъде изтеглен или пък изхарчен, това е рамка“.
 

Към момента 870 милиона лева са препрограмирани от еврофондовете и насочени към различни здравни и икономически мерки. Но да не забравяяме, че основната необходимост е за субсидиране на здравната и социалната системи, посочи той.
 

Важно е да не се прекъсва административното обслужване на граждани. Това е абсолютно недопустимо, каза още Томислав Дончев.


Държим се отговорно, справяме се по-добре от други народи, каза вицепремиерът по отношение на спазването на ограничителните мерки.


Четете още: Борисов: С Мангъров продължаваме да работим заедно

Коментари

Новини Варна