IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 29°
България
12:41 | 20 май 2020
Обновен: 08:59 | 10 април 2024

Целостта на българската общност в Украйна била под заплаха

Готвена административна реформа ще раздели населените им места

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерски съвет да предложи спешна междуправителствена среща с Украйна за набелязване на конкретни мерки за защита на българското малцинство в страната. Това записаха в декларация депутатите заради подготвяна административна реформа в Украйна, която поставя в риск целостта на българското малцинство, пише Камелия Цветанова в "ДНЕС.bg".

 

Народното събрание декларира своето категорично несъгласие към готвените промени и настоява правителството да предприеме всички действия за защита на българското население в Украйна.

 

Лидерът на НФСБ, която е и председател на групата за приятелство между България и Украйна, Валери Симеонов коментира, че през последните години дипломатическите и политическите отношения с Украйна бележат значителен напредък и в тях основно място заема въпроса за правата на бесарабските българи.

 

„Като заявява, че българската общност е интегрирана и лоялна част от украинската държава и общество, Народното събрание изразява своето безпокойство от подготвянето решение на Кабинета на министрите на Украйна за разделяне на Болградския адинистративен регион от пет громади“, записаха още депутатите в декларацията.

 

„Преди три дни научихме за подготвяно решение на МС на Украйна, с което района, в който живеят българите, ще бъде разделен на 5 части, с което се нанася тежък удар върху целостта на нашата общност, защото се извършва прегрупиране на населени места и някои от тях се присъединяват към други, в които няма българска общност“, посочи той.

 

Според него разделянето на Болградски административен регион на 5 административни единици, ще доведе до обезличаването на етническата идентичност на българите.

 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че тази декларация не решава нито един въпрос и не е нужно да се напомня на изпълнителната власт да си върши работата.

 

„От ДПС винаги сме защитавали правата на българските общности и тази наша политика е последователна и ще продължи и занапред, но тази декларация не решава въпроса“, посочи той.

 

Кристиян Вигенин от БСП поиска гласуването по декларацията да бъде отложено и да бъде обсъдено в Комисията по външни въпроси в НС, но мнозинството отхвърли предложението му.

 

„Считам, че сега приемането й ще е контрапродуктивно преди да бъде прието от МС на Украйна, след което ще бъде внесено в украинската Рада и след това ние ще можем да действаме“, коментира той.

 

Според него трябва да бъде взето становище по въпроса и от изпълнителната власт в лицето на външния министър Екатерина Захариева.

 

Още политически теми от България и света може да намерите на "ДНЕС.bg"

Коментари

Новини Варна